Fotograaf Fred Blaas bij de Utrechtse Poort.
Fotograaf Fred Blaas bij de Utrechtse Poort. Foto: Fred Blaas Photography

Naarder Fred Blaas presenteert fotoserie ‘Nieuwe Tijden 2020’ in Utrechtse Poort

Cultureel

NAARDEN - Naarder Fred Blaas (64) is sinds de corona-uitbraak fanatiek aan het fotograferen geslagen. Dat heeft geresulteerd in de fotoserie ‘Nieuwe Tijden 2020’. In het weekend van Open Monumentendagen (12 en 13 september) geeft hij op zondag 13 september hiervan in de Utrechtse Poort een preview.

Sinds de corona-uitbraak afgelopen maart heeft de fotograaf tijdens zijn dagelijkse wandeling in en om Naarden-Vesting mensen op de gevoelige plaat vastgelegd. Via een oproep op sociale media hebben de meeste mensen zich voor deze mini-fotoshoot aangemeld, maar: “Zij wonen allemaal op mijn route”, vertelt Blaas. “Ik wilde in beeld brengen hoe zij omgaan met de gewijzigde omstandigheden. Gingen zij, onder meer door het verplichte thuiswerken, ineens (hard) lopen, al dan niet met (nieuwe) hond, of gingen ze steppen, suppen, roeien of vissen? En wat deed/doet de jeugd?”

Artikel gaat verder onder de foto.


De Naardense jeugd. Foto: Fred Blaas Photography

Combinatie

Het is een combinatie geworden tussen portret- en landschapsfotografie. De mensen zijn allemaal op de Vestingwallen of in/langs de Vestinggrachten gefotografeerd. “Allemaal lokale mensen, met één uitzondering. Bij de Oostvaardersplassen heb ik een Russische dame met haar twee kinderen gefotografeerd, waarbij je Naarden op de achtergrond ziet.” Trots is hij op de foto die hij schoot van een iemand die met een personal trainer bij het oorlogsmonument aan het sporten was. “Geweldig, zeker qua achtergrond”, zegt Blaas, die overigens dondersgoed weet wanneer, waar en hoe hij mensen wil vastleggen. Dat dat soms geënsceneerd wordt, waarbij de fotograaf als een regisseur alles van tevoren in scène zet om volledige controle te hebben over de wijze waarop zijn of haar idee wordt gevisualiseerd, hoort bij de uitvoering van zijn vak, meent hij. “Het zijn artistiek verantwoorde foto’s. Ik maak geen kiekjes, maar kunst. Zo wordt het ook beoordeeld en verkocht.” Zijn foto’s worden ook amper bewerkt. “Soms wat esthetische correcties.”

Geen mondkapjes

Uiteraard is de serie nog niet klaar, want het jaar 2020 is nog niet voorbij en een groot deel van de beperkingen is nog van kracht. “Ik verwacht ook later dit jaar, in de herfst, nog foto’s aan deze serie te kunnen toevoegen. Zo weet hij nu al dat hij bij het bruggetje bij het Vogelasiel ‘veruit de mooiste vrouw van Naarden’ - een model - gaat fotograferen (”daarvoor heb ik herfstkleuren nodig”). “En dit weekend fotografeer ik iemand die supt. Dan huur ik een bootje, want ja dat moet wel vanaf het water gebeuren.” Wat de kijker in deze serie absoluut niet gaat zien, zijn mensen met mondkapjes. “Dat is artistiek gezien geen uitdaging, en totaal niet interessant. Dat weiger ik dan ook”, zegt de Naarder resoluut, die het een bijzondere eer vindt dat hij als Naarder voor deze eendaagse expositie in de Utrechtse Poort is gevraagd.

De expositie is open van 10.00 tot 17.00 uur. Maximaal drie personen mogen tegelijk binnen zijn (al dan niet uit één gezin) en de overige RIVM-richtlijnen zijn van toepassing.



Uit de krant