Foto: Janneke Kornet

Ter adoptie: Johannesbroodboompjes zoeken nieuw huis in de Vesting

  Cultureel

NAARDEN - Verborgen in galerie Pouloeuff staan zestien kleine Johannesbroodboompjes te wachten op een nieuw onderkomen. Kunstenaar Janneke Kornet zaaide ze in september tijdens het jaarlijkse kunstproject 'Keep an Eye Spacemakers' van de galerie in de Vesting. De opgegroeide boompjes staan daar sindsdien te wachten op adoptie.

Vorig jaar gebruikte Kornet samen met vier andere kunstenaars galerie Pouloeuff een maand lang als gezamenlijk atelier met uiteindelijk een expositie. "Ik ging op onderzoek naar wat er allemaal aanwezig is in de Vesting", vertelt Kornet. "Toen vond ik het Weegschaalmuseum tegenover de galerie waar het verhaal over de Johannesbroodboom aan de muur hing: de zaadjes van deze boom werden vroeger gebruikt als precisiemeting om goud en diamanten af te wegen. Één zaadje was precies het gewicht van één karaat goud. Dat verhaal intrigeerde mij, ik vond het zo interessant. Ik ben toen online gaan lezen over de boomsoort en heb gewoon wat zaden besteld om te onderzoeken. Die zaadjes heb ik destijds gezaaid in de galerie." Daaruit ontstond haar kunstproject 'De eerste Johannesbroodboom van Naarden-Vesting.'

Janneke Kornet tijdens haar expositie 'De eerste Johannesbroodboom van Naarden-Vesting'.
Fotograaf: Pieter Kunnen

Een thuis om op te groeien

In totaal zaaide Kornet 30 plantjes, waarvan er negentien zijn opgekomen. Drie boompjes hebben al een huisje gevonden, maar zestien wachten nog op een nieuw plekje. "Het idee is dat zo'n plantje gezaaid is in de Vesting en dat het dan ook echt opgroeit daar. Dat maakt het tegelijk ook lastiger om genoeg mensen te vinden die ze willen adopteren. De charme van het project is eigenlijk wel dat de boompjes opgroeien in dit bijzondere vestingstadje." Niet alleen bewoners, maar ook bedrijven, winkels en horeca mogen een Johannesbroodboompje een thuis geven.

De plantjes waren hier slechts een paar weken oud, tijdens de expositie in september.

De Johannesbroodboom is geen boomsoort die over het algemeen in Nederland te vinden is. Hij komt voor in Portugal en het Midden-Oosten. Kornet: "De boompjes hebben geen speciale verzorging nodig. Gewoon water geven en net als de meeste kamerplanten zonnig en warm neerzetten. Het is een langzame groeier en kan zowel binnen als buiten staan. Maar als er echt vorst komt, moet je hem eigenlijk binnen halen. De boompjes kunnen nog niet tegen de nachtvorst in de winter, maar aangezien het klimaat toch behoorlijk veranderd ben ik benieuwd hoe dat in de toekomst gaat. En wie weet kunnen ze in de toekomst ook echt naar buiten en ergens in de Vesting geplant worden."


Een Naardens Johannesbroodboompje kost €30,- euro. Bij de adoptie krijg je een certificaat dat aangeeft dat de boom onderdeel is van het kunstproject. Ook zit er een overeenkomst bij waarin nieuwe eigenaren aangeven bereidt te zijn af en toe een fotootje te sturen over de levensloop van de geadopteerde boom. Kornet: "Het is niet alsof ik iedere maand contact wil over de plantjes, maar het is leuk als je later nog mensen kunt bereiken en dat ik hoor hoe het gaat met de plant. Zoals wanneer hij een nieuw potje krijgt of mocht de plant doodgaan.

Voor de adoptie kunt u mailen naar: info@jannekekornet.com
Meer informatie is te vinden op haar website: www.jannekekornet.com

Meer berichten