Dakrestauratie Grote Kerk Naarden, met rechts de publiekssteiger.
Dakrestauratie Grote Kerk Naarden, met rechts de publiekssteiger. (Foto: PR)

Publiekssteiger Grote Kerk te smal en wordt afgebroken

  Cultureel

NAARDEN - Al maanden staat de publiekssteiger aan de zijkant van de Grote Kerk klaar om bezoekers naar het dak te brengen om de restauratie te aanschouwen. Maar de steiger blijkt te smal om de anderhalve meter afstand te bewaren en wordt daarom weer afgebouwd. 

"Het is ontzettend jammer, maar het is zonde om de steiger te laten staan terwijl het geld kost", zegt organisator Eveliene ter Veer. "We hadden het hele plan aan alle kanten opgetuigd, klaargemaakt en vrijwilligers geworven, maar dat gaat nu niet meer door."

Schrijven op het dak

De publiekssteiger is onderdeel van het project rondom de restauratie van het dak van de Grote Kerk. Bezoekers zouden op de steiger kunnen genieten van het uitzicht van Naarden en de leidekkers op het dak aan het werk zien. "Het is een apart beroep wat je niet zo vaak ziet", verteld Eveliene. "Ook was het plan om bezoekers een leitje te laten beschrijven met een boodschap, dat vervolgens op het dak van de kerk wordt bevestigd. We hebben dat moeten verplaatsen en bezoekers kunnen binnen in de kerk alsnog een persoonlijk leitje maken."

Nieuwe plannen

De organisatie van Grote Kerk is nog wel bezig om het project rondom de restauratie aan te vullen met nieuwe plannen. "We zijn aan het onderzoeken wat er allemaal mogelijk is. De bedoeling is om in het najaar een alternatief te bieden om bezoekers de restauratie te laten beleven." Ondertussen heeft de kerk sinds deze week weer haar deuren geopend voor publiek en is er een audiotour beschikbaar die wel coronaproof is.

Meer berichten