Kes van den Broek.
Kes van den Broek. (Foto: William Rutten)

Kes: 'Meedoen aan The Voice was superleuk avontuur'

  Cultureel

BUSSUM - Hoewel de 18-jarige Kes van den Broek komende vrijdag niet in de finale staat van het televisieprogramma The Voice of Holland lijkt het er niet op dat de Bussumse zich de komende tijd hoeft te vervelen. Behalve het halen van haar Havodiploma (ook dat gaat gewoon door) zijn de eerste aanvragen voor optredens alweer binnengekomen. Meest bijzondere aanvraag tot dusver - zegt het toptalent - is om te zingen bij iemand zijn huwelijksaanzoek. "Dat lijkt me echt supergaaf."

Het telefonisch interview met Kes van den Broek, een paar dagen nadat haar avontuur in The Voice of Holland eindigde, staat gepland op maandagavond 20.00 uur. Maar al om 18.00 uur belt de jonge Bussumse met deze krant om te vragen of het gesprek nu al kan plaatsvinden. Ze moet straks de studio in, zegt ze bijna verontschuldigend, al mag ze daar inhoudelijk nog niet al te veel over zeggen. Duidelijk is dat dit enorme zangtalent geen last heeft van sterallures. Vervolgens praat ze honderduit over haar deelname, de coaches, Ayoub, wat ze nog wil, herkend worden op straat en over haar eindexamen.

Leuke reacties
Eerst nog even terug naar vrijdagavond. Ondanks de mooie woorden van de jury na afloop van haar optreden koos het publiek in de halve finale voor Emma Boertien (uit team Waylon) en eindigde het avontuur voor het 18-jarige zangtalent. "Ik voelde hem al aankomen toen Em was geweest", zegt zij maandagavond. "Ik heb er vrede mee. Natuurlijk was het super geweest als ik de finale had gehaald, maar vooraf was het doel om de battles (zeg maar de tweede ronde, red.) bereiken. Dat is wel gelukt. En verder heb ik gedaan wat ik kon en was het een superleuk avontuur. Ik kreeg ook zo veel leuke reacties. Dat ik voor sommigen wél de winnaar was. Daarnaast heb ik leuke nieuwe mensen leren kennen en met Ayoub heb ik een vriend voor het leven erbij."

Met Ayoub bedoelt de zangeres Ayoub Maach uit Huizen. De twee traden tijdens de battles samen op met hun mashup van Menak Wla Meni van Inez en Onderweg van Abel. Het optreden kreeg veel aandacht, de twee talenten en coach Ali B mochten ook aan aan tafel komen bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. 

Het optreden had namelijk ook een veel diepere betekenis dan alleen een leuk liedje zingen. Bijzonder, sprak Ali B in die uitzending, was dat een blond meisje de moeite nam om in het Arabisch te zingen. "We hebben er een mooi verhaal mee kunnen vertellen", zegt Kes nu. "We merkten al meteen dat het lekker klonk en we hoopten ook dat het zo zou worden opgevat als dat het is opgevat. De reacties waren ook mooi. Dat er meisjes waren met die achtergrond en meldden dat mijn Arabisch beter was dan dat van hen."

Lil' Kleine is echt superlief
Na dit dus veelbesproken optreden koos Ali B voor Ayoub (en dus niet voor Kes) om door te gaan naar de volgende ronde. Voor Lil' Kleine het moment om de Bussumse te 'stelen'. Over beide coaches - met name Lil' Kleine lag op social media flink onder vuur - is Kes louter positief. "Coaches als Anouk en Waylon kunnen je echt leren om een noot te zingen. Dat hebben Ali en Kleine minder. Maar zij kunnen je wel het goede advies geven als het gaat om performen. En Lil' Kleine is echt superlief, echt een toffe jongen."

Kes heeft haar muzikaliteit niet van een vreemde. Haar vader Sjoerd van den Broek is ook muzikaal en heeft zelfs een geluidsstudio aan huis. "Ja, wij zijn thuis al een tijdje met muziek bezig. Maar ze heeft mij ook ontzettend verbaasd", zegt vader Sjoerd. "Ze had lang niet zoveel ervaring als de andere kandidaten en ik was echt verrast over hoe goed ze het deed en dat ze daar zo zelfverzekerd stond. Ze heeft het waanzinnig goed gedaan", blikt hij terug. Zelf zegt de jonge Bussumse dat ze van jongs af aan al bezig is met zang en dans. Zo zong ze op als achtergrondzangeres op de cd's van kindermuzikant Dirk Scheele en gaf ze zelf jarenlang musicalles.

Zenuwen
Toch kwam meedoen aan The Voice er nooit van. "Bij The Voice Kids zeiden mensen al dat ik mee zou moeten doen. Maar dat vond ik dan nog te spannend. Twee jaar terug gaf ik mezelf wel op, maar er zijn tienduizend aanmeldingen per jaar. Toen bereikte ik net niet The Blind Auditions (zeg maar de eerste televisieronde, red.). Nu werd ik zelf benaderd door The Voice om mee te doen en was het veel minder eng. Het eerste optreden op televisie was wel mijn minst goede. Je ziet de zenuwen."

Sindsdien is Kes trending geweest op de social media en werd ze regelmatig herkend op straat of in de supermarkt. Vaak is dat leuk, al komt het ook voor dat mensen haar alleen aanstaren of stiekem foto's maken. "'Vraag het dan gewoon', denk ik dan. Aan de andere kant zou ik het misschien zelf ook zo doen. Maar de mensen reageren ook echt wel leuk. Laatst zat ik met Sophia (The Voice finalist Sophia Kruithof uit Weesp, red.) in de Mac en toen wilde iedereen met ons op de foto."

Tussenjaar
Maar sinds deze week leidt Kes weer even een normaal leven en hoeft ze zich niet voor te bereiden op een optreden voor miljoenen televisiekijkers. Nee, nu moet ze zich op Laar en Berg opmaken voor haar eindexamen Havo. Ze staat er met twee onvoldoendes goed voor, zegt ze zelf, al heeft ze nog het nodige in te halen. Daarna wil ze tijdens een tussenjaar enigszins orde op zaken stellen en nadenken over haar toekomst. Die is sowieso in de muziek- of musicalwereld, klinkt het overtuigd.

Meer berichten