Foto: © Bob Awick

'Vandaag geef ik een concert op het carillon, mét ode aan Aart Staartjes'

  Cultureel

BUSSUM Met een voorkeur voor lichte muziek wil stadsbeiaardier Levina Pors het Bussumse carillon weer nieuwe elan inblazen. Zelf spreekt ze over 'verjongen en oppoetsen'. Het carillon staat als een betonnen blok op de parkeerplaats van het gemeentehuis. Ieder uur geeft het de tijd aan en daarbij speelt het ook nog automatisch een oude speellijst via een computer aangestuurd systeem. "De melodieën die je nu hoort zijn veel te lang en het repertoire is heel oubollig", zegt stadsbeiaardier Levina Pors. Zij heeft er dan ook maar wat zin in om het repertoire op te hippen.

Pors zal vanaf nu het carillon eens lekker onder handen nemen. Om de week op donderdag bespeelt zij live het instrument zodat de bezoekers van de markt kunnen genieten van de klanken die uit het instrument komen. Ook herziet ze de automatische speellijst, die vindt ze echt niet meer van nu.

Positief
Ze is ronduit positief over het instrument. "Het is een prachtig, groot instrument met vier octaven. Dit is een concertbeiaard waar je alles op kunt spelen wat je maar wilt." En laat dat spelen maar over aan Pors, die opgroeide in een zeer muzikaal gezin en het onder andere schopte tot stadsbeiaardier van Leiden en nu dus ook van Bussum. "

Uitdaging
Het bespelen van de bronzen klokken is heel anders dan bijvoorbeeld een piano, omdat je niet met één vinger een toets bespeelt. Hierdoor kan het spelen van een bepaald stuk muziek een uitdaging vormen. Maar ook daar heeft Pors vaak dé oplossing voor in de vorm van haar man Henk Veldman. "Dan spelen we quatre-mains, dus met vier handen. Wij vinden het hartstikke leuk om dan This Is What It Feels Like van DJ Armin van Buuren te spelen. Daar zitten veel repeterende figuren in die één van ons kan blijven spelen, terwijl de ander de melodie oppakt."

Lichte muziek
Met dit voorbeeld wordt direct het grote bereik van het carillon duidelijk én de voorkeur van Pors voor lichte muziek. "Ik denk dat dat wel iets is waarin ik mij duidelijk onderscheid van andere beiaardiers. Ik speel graag herkenbare nummers en zoek aansluiting bij de actualiteit. Het is zó leuk als mensen een reactie geven of op straat een melodie neuriën die ik net heb gespeeld. Komende donderdag breng ik een ode aan de recent overleden Aart Staartjes. Muziek van Sesamstraat en de Stratenmakeropzeeshow komen daarbij zeker aan bod. Ik speel voor de man in de straat en probeer iets te laten horen waar iedereen van kan genieten."

Muziek van nu
"Ik bouw de uitvoering vaak op; te beginnen met de oude componisten zoals Bach en dan wat meer recenter zoals Mendelssohn en dat trek ik door naar muziek van nu. Ik hou ook van tv-tunes, kinderliedjes, Rames Shaffy en songfestivalnummers", lacht ze.

Kijkje nemen
Een brede muzieksmaak dus en voor verzoeknummers staat ze open. Pors is om de week op donderdag te vinden in het carillon vanaf 12.30 uur. Wie geïnteresseerd is, mag - wel rustig aankloppen - een kijkje nemen.

Meer berichten