Foto: VSCD

Naarder pianist wint klassieke muziekprijs

  Cultureel

NAARDEN  - De in Naarden geboren Ralph van Raat heeft de De Ovatie 2019, de Klassieke Muziekprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties weten te winnen. Zondag werd tijdens het live tv-programma Podium Witteman de winnaar bekend gemaakt. 

Van Raat (41) werd met zijn Andriessen-programma verkozen tot winnaar. Uit handen van Paul Witteman ontving hij de sculptuur van Iris Le Rütte.
De Ovatie wordt uitgereikt aan musici die een bijzondere podiumprestatie hebben geleverd en op die manier een belangrijke bijdrage leveren aan het Nederlandse klassiekemuziekleven.

"Het Andriessen-programma dat Ralph van Raat uitvoerde ter ere van Louis Andriessens tachtigste verjaardag gaf een prachtig overzicht van diens werk", vindt de jury. "De luisteraar werd verrast door de toontaal van de jonge componist en de ontwikkeling van diens notenschrift in voorbeeldige, uitdagende en passievolle uitvoeringen. Van Raat gaf met zijn kraakheldere, bevlogen spel een inkijkje in de muziek van Neerlands beroemdste componist, en lichtte die betrokken toe. De koppeling met Stravinsky’s Sacre, waarin Van Raat zijn kunnen optimaal toonde, completeerde dit intelligent samengestelde programma."

Het beeld ‘De Ovatie’ is ontworpen en uitgevoerd door de Amsterdamse kunstenares Iris Le Rütte. De sculptuur toont de nimf Daphne en verbeeldt het tot bloei komen van mensen door muziek, maar ook het opbloeien van elke kunstenaar door de waardering van zijn publiek. Naast het beeld krijgt de winnaar als prijs een tournee langs diverse concertzalen aangeboden door de podia die aangesloten zijn bij de VSCD.

Meer berichten