Duizenden kinderen in de basisschoolleeftijd hebben een tuintje gehad.
Duizenden kinderen in de basisschoolleeftijd hebben een tuintje gehad. (Foto: Bob Awick)

Stichting Kindertuinen Bussum viert 100-jarig bestaan met Pompoenendag

  Cultureel

BUSSUM - Stichting Kindertuinen Bussum bestaat honderd jaar en dat wordt gevierd op zaterdag 21 september tijdens de Pompoenendag.

Door de notabelen in Bussum werd in 1919 de Vereniging voor Schoolwerktuinen Bussum opgericht. "De Eerste Wereldoorlog was net voorbij en er was een grote voedselschaarste", aldus vrijwilliger Cees Bouman. "De tuinen zijn toen opgericht om kinderen de mogelijkheid te bieden om hun eigen groenten te kweken en mee naar huis te nemen."

42 vrijwilligers
Na twee decennia werd het werken in de tuintjes een vrijetijdsbesteding voor kinderen van de basisscholen. Op een gegeven moment heeft de gemeente het overgenomen van de scholen en stelde medewerkers beschikbaar om de kinderen te begeleiden. In 2000 is het een onafhankelijke stichting geworden die gerund wordt door 42 vrijwilligers.

Educatie
Bouman vertelt vol enthousiasme dat hij het geweldig vindt om met de kinderen samen te werken in de tuinen. "Veel kinderen weten niet waar groente vandaan komt. Ze kennen vaak alleen voorgesneden groente in plastic verpakkingen en daarom is het belangrijk dat ze zelf kunnen meemaken hoe groente in de loop van de zomer groeit: van een klein zaadje tot bijvoorbeeld een courgetteplant.

Leren tuinieren
We leren de kinderen echt tuinieren, dus ook harken, schoffelen, onkruid wieden, water geven en oogsten. De groenten mogen ze mee naar huis nemen en wat je zelf kweekt, smaakt altijd veel lekkerder. In de tuinen werken we zonder bestrijdingsmiddelen en we leggen uit dat dat goed is voor de natuur en het milieu." In het voorjaar worden op de basisscholen inschrijfformulieren uitgedeeld en kunnen kinderen uit groep 5, 6 en 7 uit Bussum en Naarden zich inschrijven.

"We hebben al jaren 154 kinderen die verdeeld worden over elf groepen en een maal per week een uur werken in hun tuin. We zijn wel afhankelijk van vrijwilligers en we zijn altijd op zoek naar mensen die het leuk vinden om buiten in het groen bezig te zijn en de kinderen willen begeleiden in de tuinen. Als je geïnteresseerd bent kijk dan op www.kindertuinen.nl, want het is heel leuk en dankbaar werk."

Eeuwfeest
Tijdens de Pompoenendag aan de Huizerweg, naast kinderboerderij 't Mouwtje in Bussum, wordt ook het eeuwfeest gevierd. Bouman: "Burgemeester Han ter Heegde komt rond 12.00 uur om het samen met ons te vieren.

De dag is van 10.00 tot 16.00 uur en er worden dan producten uit de tuinen verkocht zoals pompoenen, courgettezoetzuur, appeltjes, bramenjam en zelfgemaakte boeketten. Ook is er pompoenen- en courgettesoep, vers gemaakte taarten of cake samen met een kopje koffie, thee of glaasje limonade. De opbrengst van de markt gebruiken we voor het kopen van zaden of artikelen die we nodig hebben. We hopen dat er veel mensen, jong en oud, langskomen om deze feestelijke en bijzondere dag te vieren."

Meer berichten