Het Muiderslot wil een markante plaats in blijven nemen in het museumlandschap.
Het Muiderslot wil een markante plaats in blijven nemen in het museumlandschap. Foto: Beemflights
zomerserie markant

'Muiderslot is een magische plek met veel meer mogelijkheden'

Cultureel

MUIDEN - Het Muiderslot opent de luiken. Niet zozeer letterlijk, maar het historische museumkasteel wil laten zien dat het open staat voor invloeden uit de maatschappij. Om zo in de toekomst een markante plek in het museumlandschap in te blijven nemen.

Het imposante gebouw is het best bewaarde middeleeuwse kasteel van Nederland en is de 'poort' naar 't Gooi en de Vechtstreek. Het is gebouwd in 1285 en werd in 1878 één van de eerste rijksmusea.

De collectie omvat onder andere kunstwerken, meubels en wapens. Dat is ook wat het museum voornamelijk toonde: de rijke geschiedenis van het iconische gebouw. Maar er is meer, vindt Annemarie den Dekker (46), museumdirecteur sinds elf maanden.

Stoere zusje
"Het Muiderslot is meer dan een kasteel. Het is een magische plek met heel veel meer mogelijkheden", omschrijft ze. Met een enorm enthousiasme vertelt ze over het Muiderslot. "Het stoere zusje van het Rijksmuseum Amsterdam. Dat willen we worden. Eigenwijs, open, doen en stoer zijn de kernwaarden die bij ons passen."

Kernwaarden, DNA, het staat mooi op papier, maar het is de nieuwe directeur en de medewerkers en vrijwilligers gelukt om daar in een paar maanden tijd ook echt iets mee te doen. Zo is het museum nu het hele jaar geopend in plaats van alleen tussen april en oktober.

Ook is het mogelijk om zelf door de zalen te dwalen waar voorheen alleen een rondgang met gids mogelijk was. "We hebben inmiddels zelfs een audiotour in negen talen", voegt Den Dekker toe.

Lees verder in de digitale editie


Annemarie den Dekker is bijna een jaar directeur. Foto: Stephen Dahlberg

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Tim Kliphuis & Rosenbergs in Tindalvilla in Bussum Cultureel 20 mei, 09:00
Afbeelding
Treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Bussum-Zuid ligt plat Algemeen 19 mei, 17:12
Afbeelding
Bussumse Wereld BBQ komt eraan Buurt / wijk 19 mei, 16:30
Afbeelding
De Wilhelminakerk wil een plek zijn voor het hele dorp Benefietconcert voor Wilhelminakerk Algemeen 19 mei, 16:20
Afbeelding
Officier van justitie: 'Eerst straf, dan behandeling' Bussumer die handelde in harddrugs wordt niet geschorst uit voorarrest Politie 19 mei, 15:00
Afbeelding
Midden-Nederland kampt met politietekort, ook Huizer burgemeester heeft zorgen Politie 19 mei, 10:01
Afbeelding
Betsasel: 'Het was aangrijpend en overweldigend' Onderscheidingen uitgereikt aan nabestaanden redders familie Veffer Cultureel 19 mei, 09:00
Afbeelding
Wethouder Boudewijnse opent nieuwe inspiratiekas bij de Groene Ruijter ‘Mooie mix natuurverrijking en werkgelegenheid’ Natuur en Milieu 18 mei, 15:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief