Gemeente wil naast zilveren ook bronzen legpenning

  Cultureel

GOOISE MEREN - Er moet naast de zilveren ook een bronzen legpenning komen als gemeentelijke onderscheiding. Dat plan hebben burgemeester en wethouders, de gemeenteraad praat er woensdag over. De bronzen legpenning moet een brug vormen tussen de vrijwilligersprijzen en de zilveren legpenning, de hoogste gemeentelijke onderscheiding. 

De zilveren legpenning is nu de hoogste en enige waardering van de gemeente voor bijzondere verdiensten van personen, instellingen, verenigingen of stichtingen. Zo kreeg onder meer Olympisch kampioen openwaterzwemmen Ferry Weertman een zilveren legpenning en onlangs nog de honderdjarigen Kwekerij Spilt en Nienaber Makelaars. 

Volgens burgemeester en wethouders ontbreekt er een waardering voor verdiensten die wel bijzonders zijn, maar nog niet bijzonder genoeg voor een zilveren legpenning. Een bronzen legpenning moet dat probleem nu gaan oplossen. Een bronzen legpenning zou onder meer kunnen gaan naar brandweermensen die 20 jaar vrijwilliger zijn of een zilveren of bronzen medaille op de olympische spelen of een popprijs, prestigieuze sportprijs of culturele prijs. Daarnaast zouden ook personen die door moedig en doordacht optreden mensen uit een gevaarlijke situatie geholpen hebben. 

Bronzen, zilveren en geen gouden?
Met de zilveren legpenning en straks de bronzen vraag je je natuurlijk af of er ook een gouden legpenning komt. Dat gaat niet gebeuren. Een gouden legpenning is veel te kostbaar en betekent ook meteen een degradatie van de zilveren legpenning. Wel zou de gemeenteraad in zeer bijzondere gevallen kunnen besluiten de zilveren legpenning een gouden rand te geven. 

Meer berichten