Archieffoto: Bob Awick
Programma Dodenherdenking

Gooise Meren herdenkt de gevallenen

  Cultureel

GOOISE MEREN - Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg herdenken de komende dagen net als de rest van Nederland de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurt met herdenkmomenten op meerdere plekken. 

De eerste herdenking is vanavond al om 18.00 uur op de Joodse Begraafplaats aan de Amersfoortseweg in Naarden. De herdenking is dus al een dag eerder in verband met de sabbat.

Naarden
In Naarden begint de reguliere herdenkingsbijeenkomst op 4 mei bij het verzetsmonument aan de Thierensweg om 18.30 uur. Vanaf 19.00 uur wordt verzameld in de Grote Kerk. Daar zijn toespraken van onder anderen wethouder Geert-Jan Hendriks en Margreet de Broekert van de Historische Kring Bussum. Ook is er muziek. Om 19.45 uur vertrekt de stille tocht naar het verzetsmonument. Om 20.00 is er twee minuten stilte. Ter afsluiting is om 21.00 uur de Grote Kerk geopend voor het Requiem van Maurice Duruflé met het Vocaal Ensemble.

Bussum
Minister van Financiën Wopke Hoekstra is een van de sprekers op de herdenkingsbijeenkomst vanaf 19.00 uur in de Bussumse Wilhelminakerk. Het thema van de bijeenkomst is 'In vrijheid kiezen'. Ook spreken locoburgemeester Alexander Luijten en veteraan Sjoerd Barends. De bijeenkomst wordt gepresenteerd door Hans van der Ree. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door Show & Marchingband ViJoS en de Gooische Muziekschool. Na de herdenkingsbijeenkomst begint om 19.35 uur de Stille Tocht naar het monument aan de Dr. Frederik van Eedenlaan. Daar zullen na de twee minuten stilte locoburgemeester en minister gezamenlijk een krans leggen.

Ook bij de Palmpit in Bussum-Zuid is tegelijkertijd een herdenking. Verzamelen om 19.00 uur bij de Palmpit vanaf waar men om 19.30 uur naar het Houten Kruis op de Bussumerheide zal wandelen. Om 19.45 uur is men bij het kruis. De Prins Maurits Band verzorgt de muziek. Veteraan Prins Vincent Korhorn is hierbij aanwezig. De voordracht wordt verzorgd door Bussumer Gaston Bannier. Om 20.00 uur is het 2 minuten stil. Na afloop is iedereen bij de Palmpit welkom voor koffie.

Muiden
In Muiden worden de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Van 19.00 tot 19.30 uur vindt een kerkdienst plaats in de Grote Kerk. Daarna loopt men in een stoet naar de Algemene Begraafplaats. Daar wordt om 20.00 uur de twee minuten stilte houden.

Muiderberg
Dodenherdenking op De Brink begint om 19.00 uur met muzikale omlijsting van G.A. Heinze. Om 19.30 uur begint het officiële gedeelte, met onder andere Jur Jongens van de Dorpsraad die een speech houdt en raadslid en Muiderberger Charles Wiss. Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte in acht genomen en is er een kranslegging.

Meer berichten