De (inmiddels gesloopte) villa aan de Huizerweg waar het allemaal om draait.
De (inmiddels gesloopte) villa aan de Huizerweg waar het allemaal om draait.

Erfgoedvereniging Heemschut eist bestraffing gemeente Gooise Meren

Cultureel

GOOISE MEREN - Een publieke bestraffing van de gemeente Gooise Meren door de Raad van State. Die eis legde de Erfgoedvereniging Heemschut donderdag op tafel bij de Raad van State in Den Haag. Aanleiding is de sloop van een villa aan de Huizerweg om plaats te maken voor een 12 meter hoog kantoorgebouw van Vastgoed Heyen Beheer.

Meer dan een bestraffing achteraf zit er ook niet in voor de vereniging. De villa is al gesloopt en de bouw van het nieuwe kantoorpand is vergevorderd. De bouwvergunning is juridisch gezien onaantastbaar. Tegen de sloop kon ook geen bezwaar worden gemaakt. Alleen het bestemmingsplan waarin de nieuwbouw wordt geregeld, kon nog worden aangevochten.

Handelswijze aan de kaak stellen
Dat heeft de vereniging nu gedaan. Niet in de hoop dat de villa kan worden teruggebouwd. Maar wel om een kritisch oordeel van de Raad van State te vragen over de handelwijze van de gemeente. Volgens een woordvoerder van de vereniging moet die handelwijze aan de kaak worden gesteld.

De woordvoerder accepteert wel dat een niet als monument beschermd pand feitelijk vogelvrij is voor sloop. Met een simpele melding bij de gemeente kan een eigenaar zijn pand slopen. Maar de gemeente is volgens hem veel te gemakkelijk heengestapt over de waarde van de villa, ook al is dat geen gemeentelijk monument. Tot verbazing ook van de Raad van State heeft de welstandscommissie van de gemeente geen woord gewijd aan de waarde van de villa.

Villa nauwelijks beoordeeld
Daarnaast heeft de provincie de Huizerweg als cultuurhistorisch waardevol aangewezen. En dan gaat het niet om het asfalt dat er ligt. Kortom, de waarde van de villa is door de gemeente nauwelijks beoordeeld. Verder is ook in de inspraakprocedure veel mis gegaan, vindt de vereniging.

Maar de raadsvoorzitter constateerde droog dat de gemeente geen regels lijkt te hebben overtreden. Ook al had het optreden van de gemeente beter gekund. Of er een bestraffing voor de gemeente volgt, is nog maar de vraag.

De uitspraak volgt binnen enkele weken.

Uit de krant