Edu Kraaier en Irene Vergoossen zijn allebei lid van de orde van de weefsters Sophia Omnia Vincit.
Edu Kraaier en Irene Vergoossen zijn allebei lid van de orde van de weefsters Sophia Omnia Vincit. Foto: Yvette de Vries

Achter de schermen van de vrouwelijke vrijmetselaars: 'Onze gesprekken bij de orde gaan niet over spruitjes en boerenkool'

Kunst & cultuur

BUSSUM - Vrijmetselarij, het is nog steeds omgeven met mystiek, maar volgens leden van de vrouwelijke tak - de orde van weefsters Sophia Omnia Vincit - is er niet echt iets geheims aan. Behalve dan het inwijdingsritueel, waarbij nieuwe leden kennismaken met de symboliek die de orde gebruikt.

De symbolen hebben te maken met de techniek van weven en worden door de dames gebruikt om met elkaar in gesprek te gaan. In totaal heeft de orde van weefsters 18 'afdelingen' - ofwel loges - in Nederland. De Bussumse loge heeft 25 leden, 'zusters'; de Bussumse Edu Kraaier is al 40 jaar lid.

Een beter mens worden
Mevrouw Kraaier, een krasse dame van 86 jaar, steekt meteen van wal: "We praten met elkaar volgens bepaalde rituelen met als doel 'beter mens' te worden." Volgens haar hebben de zusters al een beeld van hoe je zou moeten zijn, en daar helpen de gesprekken die ze met elkaar hebben bij. "Beter mens zijn heeft voor ieder een andere betekenis, we praten met en luisteren naar elkaar. Zonder oordeel, zonder vooroordelen." En ja, ze gebruiken bepaalde rituelen en symboliek en hoe ze die gebruiken, wordt niet voor buitenstaanders openbaar gemaakt. Ook wat er besproken blijft tussen de zusters blijft binnen de groep. Maar die terughoudendheid voor wat betreft de rituelen en symboliek heeft volgens een ander lid, Irene Vergoossen, meer te maken met dat je de symbolen goed moet snappen om ze ook goed te kunnen toepassen te maken, dan met geheimzinnigheid. Bovendien is een belangrijk onderdeel van het inwijdingsritueel ook het 'ervaren' en als je alles van tevoren weet dan zou dat ten koste daarvan gaan.

Ze licht wel een tipje van de sluier op en vertelt dat draad een van de gebruikte symbolen is. "Je kunt de samenleving als een weefsel zien, samengesteld uit verschillende draden die verbonden zijn met elkaar."

Als je vlucht, bereik je niets
Edu Kraaier vertelt dat ze een keer per week bij elkaar komen, op maandagavond. Zelf heeft ze in de 40 jaar dat ze lid is niet één bijeenkomst gemist. "Ik ben altijd gegaan, ik vind dat je er niet voor moet weglopen, ook als het even niet zo lekker gaat of als het niet naar je zin gaat. Het is net als in de gewone samenleving: als je vlucht, bereik je niets." Het belangrijkste dat ze heeft geleerd in de afgelopen 40 jaar is dat het op jezelf aankomt. "We praten over verantwoordelijkheid voor je eigen leven en voor je omgeving, maar ook over de manier waarop je naar dingen kijkt." En dan komen volgens de dames de rituelen en de symbolen die ze gebruiken goed van pas. "Sommige dingen zijn in woorden lastig uit te leggen." Volgens Kraaier neem je de inwijdingsrituelen ook je hele leven mee.

Naast rituelen kennen ze bij de weefsters ook fases waarin je je ontwikkelt. De eerste is die van spinster, dan komt weefster en de derde is ontwerpster. Om steeds een stapje verder te komen, moet je serieus aan de slag. "Je moet onderricht volgen en werkstukken maken", aldus Vergoossen. Als je het goed doet, kun je het hele traject in twee jaar voltooien. "En nee, de orde is geen vriendinnenclub", aldus Kraaier. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat de orde uit allerlei verschillende vrouwen bestaat, maar het vormen van een vriendinnenclub is ook niet het doel van de orde van weefsters. Vroeger was het zelfs verboden om met elkaar om te gaan buiten de bijeenkomsten. Tegenwoordig mag dat wel. "Wat ons bindt is dat we door met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren onszelf beter leren kennen. En de gesprekken gaan echt over iets. We praten niet over spruitjes en boerenkool." De loge in Bussum houdt haar bijeenkomsten in het clubhuis aan de Brediusweg 23A. Daar komen ook andere loges samen, in totaal zeven, waaronder die van de vrijmetselarij. Wie nieuwsgierig is en een keertje mee wil kijken kan contact opnemen met de club.

Uit de krant