Plaquette weer terug op plek voormalige televisiestudio
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Bob Awick

Plaquette weer terug op plek voormalige televisiestudio

  Cultureel

BUSSUM - Het moet de herinnering blijven aan de geboorte van de televisie: de plaquette op de plaats waar de Irenekerk stond. De plaats waar de eerste televisieuitzending gemaakt werd. De plaquette werd afgelopen week gerestaureerd en wel weer teruggehangen. 

Adriaan Branderhorst van de Historische Kring Bussum is erg blij met het resultaat: "Een opknapbeurt van de plaquette uit 2008 was hard nodig."

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Historische Kring Bussum is in 2008 deze herinneringsplaquette geplaatst op de hoek van de Kerkstraat en de Kapelstraat, daar waar tot in 1983 televisiestudio Irene stond. "In deze studio is in oktober 1951 de Nederlandse televisie geboren. Toen werden vanuit hier de eerste Nederlandse televisiebeelden de ether ingestuurd", aldus Branderhorst.

Journalist Antoon F. Bruggeling was initiatiefnemer en ontwerper van de Irene Plaquette, die herinnert aan Studio Irene en aan het televisietijdperk van Bussum. Dankzij sponsors als de Historische Kring Bussum, Makelaar Heijen, de ING Bank en de gemeente Bussum kon de plaquette tien jaar terug worden gerealiseerd. Het was ook Bruggeling die afgelopen jaar aan de bel trok over de slechte staat van de Irene Plaquette. De Historische Kring Bussum en IJzerhandel Baltus hebben de restauratie van de plaat bekostigd. Antoon Bruggeling: "De plaquette ziet er als nieuw uit en kan weer jaren mee. De herinnering aan het tv-tijdperk van Bussum mag niet verloren gaan".

Bewerking
De bewerking van de plaat was volgens Baltus een flinke klus. "Opknappen leek in eerste instantie niet te doen. We hebben daarom zelfs gedacht aan een totaal nieuwe plaat, maar hierdoor zou het origineel uit 2008 verloren zijn gegaan. In samenspraak met mijn leverancier Festool heb ik speciaal schuur- en polijstpapier ontvangen en ben ik alsnog met de originele plaquette aan de slag gegaan. Dat ging boven verwachting. De plaat is uiteindelijk naar mijn leverancier Bogramatic verzonden en zij hebben de plaquette opnieuw ingekleurd en voorzien van een harde laklaag die de plaat extra moet beschermen".

Irene-studio
Vrijdag kon Baltus de plaquette weer op de muur van 'Village' terughangen. Leden van de Historische Kring, wethouder Alexander Luijten en andere belangstellenden waren hier getuigen van. Klaas Oosterom van de HKB liet weten dat bij de Historische Kring (in het stationsgebouw Naarden-Bussum) nog dvd's over de vroegere Bussumse tv-studio's en ook het boekje 'Bussum en de Televisie' verkrijgbaar zijn. Hierin uiteraard ook aandacht voor de Irene Studio.

Muurschildering
Veel Bussumers vinden het nog altijd jammer dat de Irene Studio is afgebroken, terwijl er plannen waren om er een cultureel centrum van te maken. Er bestaan momenteel overigens plannen om op de muur van 'Village' - bij de Kapelstraat - een grote muurschildering van de vroegere 'Irenekapel' (later studio) te realiseren.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>