Bussum op IJs; voor de elfde keer schaatspret in centrum Bussum
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Vrijwilligers Fransien Jongmans en Ellen Hazenberg zijn er klaar voor!
Vrijwilligers Fransien Jongmans en Ellen Hazenberg zijn er klaar voor! (Foto: bob Awick)

Bussum op IJs; voor de elfde keer schaatspret in centrum Bussum

  Cultureel

BUSSUM - Voor de elfde keer wordt het terrein voor het gemeentehuis omgetoverd tot Bussum op IJs. Met schaatslessen, curling- en ijshockeywedstrijden en een nieuwe horecapartner. Vanavond gaat de schaatsbaan voor het eerst open. 

"Grote veranderingen hoeven we niet te verwachten", laat voorzitter Hein Langendijk van Bussum op IJs weten. Het winterse spektakel is ooit begonnen om alle jeugd de kans te geven om te leren schaatsen, en dat is nog steeds het belangrijkste doel. Zodat ze, als het in januari lekker vriest, goed voorbereid het natuurijs op kunnen.

Voor de elfde editie keert de organisatie weer terug naar de roots: schaatsen. Werd de afgelopen jaren de horeca ook zelf georganiseerd, dit jaar wordt het uitbesteed aan een professionele partij: café 't Raedthuys. De voorzitter is daar blij mee. "Het is in goede handen bij een lokale partij, die ook nog eens om de hoek zit. We zijn in principe een kleine club met vrijwilligers en dan kun je niet alles op je nemen."

Vaste kern vrijwilligers
Volgens hem zal het publiek de veranderingen die er zijn aan kleine dingen merken. "Veel zaken zullen wat soepeler verlopen." Ze kunnen zich door het uitbesteden van de horeca weer focussen op één ding: het schaatsen. Dat doen ze met een vaste kern van zeven vrijwilligers en daarnaast alle vrijwilligers voor de uitgifte van schaatsen, ijsmeesters en hulp bij kinderfeestjes. Behalve vrij schaatsen, de lessen in de kerstvakantie en het schoolschaatsen zijn er ook weer curling- en ijshockeyavonden. Voor die laatste twee is al flink wat belangstelling; de inschrijving is begonnen en er zijn nog maar een paar plekken vrij.

Steeds minder natuurijs
Terug naar de roots, het leren schaatsen. "We hebben steeds minder natuurijs en daarom is Bussum op IJs twaalf jaar geleden opgezet door een paar inwoners zodat kinderen toch konden leren schaatsen." Of het dit jaar net zo druk wordt als vorig jaar is, ironisch genoeg, voor een groot deel afhankelijk van het weer. Is het tien graden onder nul, dan staat iedereen op natuurijs en bij regen is het ook minder druk. "De elementen moeten ons, net als elk jaar, goed gezind zijn." Het weer speelt ook een grote rol als het gaat om energieverbruik. Is het koud dan moet in de horecatent harder gestookt worden, is het flink boven nul dan maakt de installatie om het ijs koud te houden overuren.

Romantiek en gezelligheid
Zelf bindt Langendijk de ijzers niet meer onder. "Ik sta tegenwoordig meer aan de andere kant van de boarding, om te genieten en te borrelen." Want dat is ook een belangrijk deel van Bussum op IJs. "Het is een evenement dat het dorp verbindt. Het zorgt voor romantiek en gezelligheid. Het heeft een hoge aaibaarheidsfactor. Vier weken lang is het de plek voor jong en oud om dichter bij elkaar te komen."

Van ijshockey tot discoschaatsen
De schaatslessen zijn bedoeld voor kinderen van vijf tot en met elf jaar. Net als elk jaar zullen er kinderen zijn die voor de eerste keer op het ijs stappen, maar ook wie zijn techniek nog wat wil verbeteren kan prima een paar lesjes komen volgen. De ijshockeyclinics zijn voor kids van acht tot en met twaalf jaar en er worden ook weer ijshockeywedstrijden voor de jeugd en volwassenen georganiseerd. Verder is er elke zaterdagavond discoschaatsen.

De schaatsbaan wordt vanavond om 17.30 uur feestelijk geopend, waarna er direct geschaatst kan worden. De schaatsbaan is open tot en met zondag 6 januari. Meer informatie over de schaatslessen, de clinics, ijshockeywedstrijden en toegangsprijzen staat op www.bussumopijs.nl.

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>