Bussumer Ben de Veth maakt haikubundel
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Ben de Veth en Simone Stawicki hopen veel mensen blij te maken met hun haikubundel 'De stilte ruist'.
Ben de Veth en Simone Stawicki hopen veel mensen blij te maken met hun haikubundel 'De stilte ruist'. (Foto: Antoon F. Bruggeling)

Bussumer Ben de Veth maakt haikubundel

  Cultureel

BUSSUM - Bussumer Ben de Veth heeft een haikubundel uitgegeven. Met verbeeldingen van kunstenares Simone Stawicki, winnaar van de Huizer Cultuur Award 2018. "Haiku is een eeuwenoude Japanse dichtvorm. Kleine gedichtjes, die veel zeggen", aldus Ben de Veth. Al vanaf zijn zestiende maakt hij gedichten. Het was in Parijs toen hij kennismaakte met haiku's en hij was meteen verkocht.

Ben probeert zich al sinds de jaren '80 in deze kunstvorm te bekwamen. "De ontmoeting met deze dichtvorm raakte me diep. Juist de beperking van het woord bleek tot mijn verrassing veel effectiever dan de lengte van de zinnen die ik doorgaans in mijn werk als planoloog gebruikte."

De Veth kwam via zijn werk in 2017 in contact met beeldend kunstenaar Simone Stawicki uit Huizen. Hij zag in haar werk dezelfde emoties die hij in zijn gedichten wilde verwoorden. Samen besloten zij te zoeken naar combinaties en te kijken of beide uitingsvormen elkaar zouden kunnen versterken. "Er was direct een klik", zegt de kunstenares. Zij is de kleindochter van de bekende Bussumse tekenaar Toon van Galen, die vroeger samen met Eppo Doeve werkte. Stawicki was direct enthousiast over de gedichtjes. "In de bundel staan zo'n zeventig haiku's en twintig illustraties van mij", laat ze weten. Ben de Veth is blij met haar bijdragen. "Het is erg mooi geworden."

De haiku's ontstaan soms snel, andere keren kan het weken duren voor er iets op papier staat. Ben: "Het is niet makkelijk om een gedicht van enkele regels te maken. Een minimum aan woorden met een zo groot mogelijke beleving is de essentie van een haiku." In 'De stilte ruist' proberen Ben de Veth en Simone Stawicki momenten die hen raakten te verstillen en tegelijk indringend tot leven te brengen.

'De stilte ruist' is vanaf 14 september verkrijgbaar in boekwinkels in 't Gooi of via www.stawicki.nl. De originele werken met bijbehorende haiku's worden in het weekend van 15 en 16 september van 13.00 tot 15.00 uur tentoongesteld in het atelier van Simone aan de Eemlandweg 7 in Huizen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>