Afbeelding
Foto: Versa Welzijn

Recordaantal meldingen van burenruzies in coronajaar 2020

Coronavirus

BUSSUM - Ruim 20.000 meldingen van conflicten tussen buren kwamen vorig jaar binnen bij de buurtbemiddelingsorganisaties. Dat blijkt uit de jaarlijkse benchmark Buurtbemiddeling van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). 

Ook Versa Welzijn Buurtbemiddeling had in 2020 te maken met een aanzienlijke toename in het aantal gemelde conflicten: Hilversum (34 procent), Huizen (60 procent) en Gooise Meren (70 procent).

“We zien dat de coronacrisis grote impact heeft op de leefbaarheid. Vooral in grotere steden waar mensen dichter op elkaar wonen, hadden buren meer last van elkaar. Landelijk nam het aantal meldingen met bijna 2.500 toe. Ondanks dat ook het werk van buurtbemiddelingsorganisaties moeilijker werd omdat mensen door de coronamaatregelen niet fysiek bijeen konden komen, zijn de meeste meldingen opgepakt”, aldus Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling en woonoverlast bij het CCV.

Woonplezier onder druk 

Geluidsoverlast was het grootste probleem. Er kwamen veel klachten binnen over bijvoorbeeld te harde muziek, spelende kinderen of verbouwingen. “Nu iedereen door de coronamaatregelen meer thuis zit, veel online vergadert en de kinderen hele dagen thuis waren, merkt iedereen ook meer van zijn buren. Je gaat je ergeren aan geluiden die er altijd al waren, maar nu opvallen omdat je de hele dag thuis werkt. Als daar dan nog de herrie van een klussende buurman bovenop komt, neemt het woonplezier in rap tempo af. Aan geluidsoverlast kun je moeilijk ontsnappen,” zegt Herder. 

Thuis in eigen huis

Buurtbemiddeling blijkt ook in coronatijd onmisbaar. Het bemiddelen bij burenruzies zorgt ervoor dat mensen zich weer thuis voelen in hun eigen huis. Herder vertelt: “Als je je ergert aan je buren, probeer dan het gesprek aan te gaan. Lukt dat niet, schakel dan op tijd de hulp van bemiddelaars in. Zij begeleiden de gesprekken waardoor de buren er meestal samen wel uitkomen.”

Versa Welzijn biedt kosteloos bemiddeling aan bij burenconflicten in de gemeenten Hilversum, Huizen, Gooise Meren, Wijdemeren en Weesp. Meer weten over buurtbemiddeling? Kijk dan op www.versawelzijn.nl/buurtbemiddeling of bel met 035-6231100.

Uit de krant