Afbeelding
Foto: PR

Opnieuw financiële steun voor organisaties

Coronavirus

Achttien kunst-, cultuur-, welzijn- en sportorganisatie kunnen weer op steun rekenen van de gemeente Gooise Meren. Het college heeft - als steuntje in de rug in coronatijd - voor ruim 160.000 euro aan aanvragen gehonoreerd. 

Sinds de uitbraak van de coronapandemie zijn veel maatregelen getroffen om de gevolgen van deze crisis voor inwoners en ondernemers te verzachten. Zo ook in deze gemeente. Maatregelen van het Rijk en van de gemeente zelf. Een van die maatregelen is het maatschappelijk ondersteuningsfonds. 

Het college wil met de steun uit het maatschappelijk ondernemingsfonds voorkomen dat de maatschappelijke infrastructuur schade oploopt. Cultuur, evenementen, welzijn en sport brengen immers onze samenleving tot leven en zijn onmisbaar voor onze inwoners, staat in een persbericht van de gemeente. Daarom heeft de gemeenteraad in het najaar van 2020 op voorstel van het college een ondersteuningsfonds ingesteld van één miljoen. “Niet alleen om voor de korte termijn hulp te bieden, maar ook om te zorgen dat we na de crisis zoveel mogelijk maatschappelijke infrastructuur in stand en vitaal gehouden hebben.”

Tweede tranche

Na een eerste ronde heeft het college zich nu uitgesproken over nieuwe, eenmalige steunverzoeken tijdens de tweede tranche. Voor de tweede tranche was 475.000 euro beschikbaar. In totaal zijn de verzoeken van achttien organisaties gehonoreerd voor een bedrag van in totaal  162.445 euro (kunst en cultuur 118.745 euro, cultuur en erfgoed 39.000 euro, welzijn 2.500 euro en sport 2.200 euro). 

De steunaanvragen (23, waarvan acht organisaties voor een tweede keer aanvragen) zijn door het college getoetst aan de criteria van het afwegingskader. Het overgrote deel van de steunaanvragen (18) voldoet aan de criteria in het afwegingskader en kan worden toegekend. Drie aanvragen zijn door het college afgewezen omdat ze niet voldoen aan de criteria. Twee aanvragen zijn buiten behandeling gelaten omdat ze te laat binnenkwamen. 

Deze organisaties ontvangen de steun: Saluut Batterij Bastion RA (450 euro), muziekvendel Nardinc (5.000 euro), Stichting Kristal Theater (1.500 euro), muziekvereniging Crescendo-Muiden (4.500 euro), Stichting Muziek en Educatie Centrum Scala (7.000 euro), De Gooische Muziekschool (12.600 euro), Stichting Weegschaal Museum Naarden (6.500 euro), Stichting Balletschool Cabriole (9.730 euro), Stichting Art connects People (4.500 euro), Robert F.W. Bruinsma Stichting (6.225 euro), Dansstudio Van Harten en Bisschop (6.320 euro), Muziekcentrum Luc van Gessel (7.500 euro), Stichting ViJos Drum- en Showband Bussum (6.500 euro), Muiderslot (40.320 euro), Stichting Forteiland Pampus (14.000 euro), Stichting Monumentenbezit (25.000 euro), Stichting Berrona (2.500 euro) en HappyGym (2.200 euro).

Het college meent dat deze steun mede zorg draagt voor de instandhouding van de maatschappelijke infrastructuur. “De ondersteuning heeft wel degelijk impact en de organisaties ervaren dit als steun in de rug in een lastige tijd. Het is wel zo dat de 10 procent die wordt verleend (criterium afwegingskader), beduidend minder is dan het aangevraagde bedrag of de geleden coronaschade.” Het college heeft besloten het restant van de tweede tranche (286.884 euro) te reserveren voor een derde tranche coronasteun na de zomer 2021 

Provinciaal Noodfonds 

De provincie Noord-Holland heeft vorig jaar een noodfonds ingesteld voor regionale organisaties, die acute financiële problemen hebben als gevolg van de maatregelen tegen de verspreiding van Covid-19. Vanuit de provincie is co-financiering door gemeenten als een bindende voorwaarden gesteld (35 procent). Vorig jaar heeft het college ingestemd met de co-financiering voor Pampus, Grote Kerk, Spant, Het Nederlands Vestingmuseum en Filmhuis Bussum. 

Begin dit jaar bleek er nog een restbedrag over te zijn. Het Filmhuis Bussum en Het Nederlands Vestingmuseum komen hiervoor in aanmerking (verwachte schade januari tot en met juni 2021). Filmhuis Bussum ontvangt 42.403 euro (waarvan 14.841 euro van de gemeente) en Het Nederlands Vestingmuseum 30.944 euro (waarvan 10. 830 euro van de gemeente). De provincie moet hierover nog wel een definitief besluit nemen. 

Versa Welzijn

“De crisis heeft impact op het sociaal en mentaal welzijn van mensen in alle lagen van de bevolking. De crisis raakt aan het welzijn en de leefstijl van iedereen, jong en oud, die nu langere tijd in een isolement leeft. Dit alles heeft het kabinet doen besluiten 200 miljoen euro beschikbaar te stellen voor welzijn in coronatijd, het zogenaamde Steunpakket welzijn en leefstijl in coronatijd. Dit betekent voor Gooise Meren een bedrag van 700.000 euro.” Het college neemt maatregelen om de directe effecten van het sociaal en mentaal welbevinden van kwetsbare groepen en negatieve gezondheidseffecten van de noodzakelijke coronamaatregelen zoveel mogelijk in goede banen te leiden en verdere schade te voorkomen. Zo is besloten eenmalige coronasteun van 140.000 euro aan Versa Welzijn te verstrekken. Voor activiteiten, die bijdragen aan het verminderen van de langdurige gevolgen van de coronaperiode op het sociaal en mentaal welbevinden en gezondheid van inwoners. Denk aan activiteiten voor kinderen in de vier kernen, soep voor inwoners in Naarden, een feestweek voor Muiden-Muiderberg, een buurtfeest in Bussum om de coronabevrijding te vieren, extra inzet van vrijwilligers door de Vrijwilligerscentrale et cetera. 

Ook andere organisaties dan Versa worden uitgenodigd voor het indienen van aanvragen voor extra activiteiten als gevolg van de coronamaatregelen. 

Uit de krant