Afbeelding
Foto: PR

Muzikale roep om vrijheid werkt aanstekelijk

Coronavirus

NAARDEN - Het begon klein, met een vrouw en haar accordeon. Er kwam een groepje mensen om haar heen staan. Een man pakte zijn gitaar uit en iemand anders snelde weg om een trommeltje te halen. Het gebeurde allemaal zaterdagmiddag bij de Grote Kerk in de Naarden-Vesting.  

In korte tijd groeide de groep omstanders aan tot een kleine menigte. Het werd een spontane flashmob. Mensen begonnen het liedje mee te zingen en erop te dansen. Het lied was opgedragen aan de grote groep artiesten, musici en al die lotgenoten die nu al ruim een jaar lijden onder de gevolgen van de ziekte corona zelf en de beperkende maatregelen. 

Iemand wist dat deze spontane explosie van levensvreugde is begonnen in Parijs en dat in steeds meer plaatsen deze ‘flitsmeute’ plaatsvindt. Althans dat is de bedoeling. Op YouTube circuleren inmiddels filmpjes, onder meer uit Nijmegen, waar op 17 april twee keer deze geweldloze actie heeft plaatsgevonden. Het liedje is niet bijster moeilijk om te spelen of mee te zingen. 

Veel sympathie

De compositie komt oorspronkelijk uit Frankrijk en heeft de titel Danser Encore. Het is geschreven door de Fransman Kaddour Hadadi, actief in de strijd tegen racisme en vreemdelingenhaat en voorvechter van waarden als menselijke broederschap en solidariteit. Zijn initiatief heeft in korte tijd veel sympathie en navolging gebracht. Er is inmiddels door de zangeres en zangpedagoge Tamara Maria Tahalele een Nederlandse tekst op zijn lied gemaakt met als titel Wij dansen door

De spontane actie is ook een roep om vrijheid, die aanstekelijk werkt onder meer in het Duitse Aschaffenburg. Voor Nederland was het in Naarden de tweede keer. Het is wel een super korte actie, een minuut of vijf, zes. Daarna gaat ieders zijns weegs en lijkt het alsof er in Naarden niets gebeurd is. Maar dat is maar schijn. Het punt is gemaakt en niemand weet waar de volgende flashmob zal ontstaan.   

Uit de krant