Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Regionale GGD ‘pauzeert’ per direct gebruik van AstraZeneca en annuleert bijna 1600 afspraken

Coronavirus

GOOISE MEREN - De GGD heeft maar liefst 1578 afspraken met zorgmedewerkers, die tussen nu en 28 maart in Huizen zouden worden gevaccineerd met het AstraZeneca-coronavaccin, geannuleerd.

Aanleiding is het besluit van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat dit vaccin tot dan niet kan worden gebruikt. Dit na nieuwe meldingen van mogelijke bijwerkingen uit Denemarken en Noorwegen. Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. In Nederland zijn momenteel geen soortgelijke gevallen bekend.

Echter totdat duidelijk is of er daadwerkelijk een verband bestaat tussen de klachten en de vaccinatie, pauzeert (ook) de GGD Gooi en Vechtstreek per direct het gebruik van dit vaccin en zijn alle afspraken tot en met 28 maart afgezegd. De GGD’en gebruikten AstraZeneca voor het vaccineren van de zorgmedewerkers in de langdurige zorg. Ook zal het voorlopig niet mogelijk zijn om nieuwe vaccinatieafspraken voor AstraZeneca te maken. 

De voorzorgsmaatregel heeft geen gevolgen voor geplande vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna. Antwoorden op veelgestelde vragen over de tijdelijke pauze voor vaccineren met Astrazeneca, staan hier.

Uit de krant