Een beeld uit de docudrama, die uit het perspectief van de patiënt is gefilmd.
Een beeld uit de docudrama, die uit het perspectief van de patiënt is gefilmd. Foto: Tergooi

Tergooi presenteert docudrama over coronapatiënten op IC

Coronavirus

REGIO - Tergooi heeft op haar website het docudrama ‘Achter gesloten ogen’ van collega Angelique Titulaer gepresenteerd. ‘Achter gesloten ogen’ is een docu-drama en gaat over een vrouw die na besmetting met het coronavirus op de Intensive Care belandt.

De film toont de onvoorstelbare impact op de patiënt, die de ziekte en behandeling op haar heeft. Het gaat over het machteloze gevoel en uiteindelijk het gevoel van overgave vlak voor het starten van de beademing op de Intensive Care. Ofwel het loslaten van de touwtjes van het leven.

Gevangene in enge wereld
Momenten van lichte bewustwording worden afgewisseld met delier, een tijdelijke acute verwardheid. De patiënt lijkt een gevangene in een enge wereld van wazige beelden, schimmen en geluiden.

Tijdens het terugkomen in de werkelijkheid heeft ze het idee een tijd niet geleefd te hebben. Ze weet van dingen niet of ze echt gebeurd zijn. Het besef komt met flarden terug. Pas dan begint ze te beseffen dat haar leven aan een zijden draadje gehangen heeft.

Perspectief patiënt
De film is gefilmd vanuit het perspectief van de IC patiënt. De camera lag als het ware direct naast het hoofd van de patiënt. Het gaat om reële beelden met Intensivisten en IC verpleegkundigen op de Intensive Care van ziekenhuis Tergooi.

De film laat zien wat een coronapatiënt ziet en ervaart op de Covid IC en is gebaseerd op ervaringen van ex-IC patiënten. Wat zien ze? Wat denken ze? Hoe beleven ze dingen? Wat maken ze mee? Er is amper geacteerd, het betreft reële situaties. De film wordt ondersteund door een denkstem, die is ingesproken door een stemactrice.

Uit de krant