Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Horeca-ondernemers in 2021 vrijgesteld van precariobelasting; ook terrasverruiming

Coronavirus

GOOISE MEREN - Horeca-ondernemers in Gooise Meren die door de lockdown zijn getroffen, hoeven tot eind dit jaar geen precariobelasting te betalen voor de (grotere) terrassen. Het gaat om een totaalbedrag van 62.000 euro die de gemeente de ondernemers kwijtscheldt.

Dat staat in een raadsinformatiebrief van het college. Burgemeester en wethouders stellen al het mogelijke in het werk om de coronapijn voor de horeca te verzachten. Vorig jaar mochten ze hun zomerterrassen al vergroten en was er de mogelijkheid voor een winterterras. Onlangs heeft het college ook besloten om de terrasverruiming voor de horecaondernemers in Gooise Meren toe te staan tot eind december 2021. “Zo proberen we ondernemers tegemoet te komen. Nu hopen dat de horeca weer snel mag gaan draaien.”

Marktkooplui

Het spreekt voor zich dat de precarioregeling - zo meldt het college - ook geldt ook voor ondernemers, die in het kader van ‘click en collect’ gebruik maken van gemeentegrond, bijvoorbeeld door een kraampje buiten te zetten “Er is hierdoor iets meer perspectief voor de ondernemers.” Het college komt ook marktkooplui die sinds half december met hun non-food (met uitzondering van bloemen) niet meer welkom zijn op de weekmarkt tegemoet; zij zijn vrijgesteld van marktgeld. Voor het eerste kwartaal van dit jaar gaat het om een bedrag van 4.000 euro.

De coronacrisis heeft nog altijd veel impact op de samenleving en ondernemers. “Er vindt elke twee weken een overleg met de voorzitters van de ondernemersverenigingen plaats. Verder worden er bredere online bijeenkomsten georganiseerd. Wij merken dat de economische gevolgen van de coronamaatregelen enorm groot zijn. In onze gemeente worstelen veel ondernemers om het hoofd boven water te houden. Met name in de sectoren horeca, evenementen, detailhandel en contactberoepen (kappers, nagelstudio’s et cetera). Ondernemers krijgen weliswaar financiële tegemoetkoming van het Rijk, maar dat is lang niet in alle gevallen toereikend. Het college heeft groot respect voor de inventiviteit en creativiteit van veel ondernemers om binnen de regels toch een deel van hun nering te verdienen.”

Sporten

Ook de sportverenigingen en sportscholen hebben het zwaar. De bestuurders zien dat sportaanbieders/sportondernemers creatieve oplossingen zoeken omdat de inkomstenbronnen beginnen op te drogen en leden hun contributie opzeggen. Het college waardeert de inzet en inventiviteit van de sportverenigingen.” Verder wordt de gemeente Gooise Meren overspoeld met vragen over de buitensportregels. “Buitensporten mag met maximaal twee personen (exclusief trainer). Er mag niet in groepsverband gesport worden; uitgezonderd topsporters en kinderen tot en met 17 jaar. Ook krijgen we veel verzoeken voor het plaatsen van tenten om het (semi) buitensporten mogelijk te maken. Het plaatsen van tenten mag, mits de zijflappen open zijn, de tent daadwerkelijk als overkapping wordt gebruikt en op eigen terrein wordt geplaatst. Corona laat het belang van een gezonde leefstijl en voldoende sporten extra zien.”

Tot slot laat het college weten dat tijdens deze tweede lockdown er veel meer gebruik gemaakt wordt van de noodopvang (”we herkennen de landelijke tendens”). “Ouders, die recht hebben op noodopvang, maken daar nu meer gebruik van. Er lijkt minder angst te zijn om kinderen naar de noodopvang te brengen. Ook het thuiswerken vinden ouders heel lastig te combineren met kinderen (en thuisonderwijs).”

Hoe verder in 2021?

Hoe het jaar 2021 zich verder ontwikkelt is op basis van de huidige kennis en inzichten niet eenvoudig in te schatten. “Ook de rol van de Rijksoverheid is voor de consequenties van de coronacrisis op onze financiële positie cruciaal”, meldt het college. “Indien ook in de komende jaren de gemeenten voor de effecten van de coronacrisis door het Rijk grotendeels gecompenseerd worden, lijken de gevolgen behapbaar. De vraag is echter of het Rijk deze lijn op de langere termijn kan en wil blijven volgen. Ervan uitgaande dat we het komende half jaar nog zeker te maken hebben met gevolgen van de coronacrisis, is de verwachting dat veel van de gemelde coronarisico’s in 2020 zich ook in 2021 zullen manifesteren. Denk aan de verminderde parkeeropbrengsten, de terugloop van marktgelden, tekorten in de culturele- en sportsector, afname legesopbrengstenpaspoorten en rijbewijzen et cetera. In de Jaarstukken 2020 zullen de contouren duidelijk zijn van de consequenties van de coronacrisis op 2020.”

Uit de krant