Afbeelding
Foto: Pixabay

Nederland gaat vijf weken op slot

Coronavirus

BUSSUM - Nederland gaat vanaf morgen voor vijf weken - tot en met 19 januari - op slot. “Alle plekken waar groepen samenkomen sluiten we”, zei premier Mark Rutte vanavond vanuit zijn Torentje in Den Haag. “We moeten het aantal contacten tot een minimum beperken, want zonder contact kan het virus niet overspringen.” Rutte noemde het een heftige en ingrijpende boodschap.

Dat betekent dat onderwijs - van primair tot universitair - online plaatsvindt. De kinderopvang is alleen open voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep. “De niet-noodzakelijke winkels gaan dicht.” Dat betekent een flinke strop voor onder meer kledingwinkels, bouwmarkten, meubelzaken en tuincentra. Winkels voor eerste levensbehoeften (supermarkt, bakker, slager, drogisterij, stomerij, opticiens en weekmarkt) mogen wel open blijven. Daarentegen zitten masseurs, kappers en nagelstudio’s werkeloos thuis. Fysiotherapeuten, verloskundigen en tandartsen mogen wel aan het werk blijven.

Reis niet tot half maart
Alle publiek toegankelijke ruimten, waaronder sportscholen, bibliotheek, musea, theater en zwembaden, moeten dichtblijven. Uitzonderingen zijn er voor banken, gemeentehuizen en uitvaartcentra. “Wijkcentra mogen uitsluitend voor de kwetsbare groep hun deur openzetten.” Thuis mogen maximaal twee gasten (boven de 13 jaar) ontvangen worden, maar op 24, 25 en 26 december mogen dat er drie zijn. Ook buiten mag je niet met meer dan twee personen bij elkaar staan. Reizen naar het buitenland is uit den boze. “Boek tot half maart geen reis. De risico’s en onzekerheden zijn te groot”, klinkt Ruttes dringende advies. Thuiswerken wordt verplicht (”tenzij het niet anders kan”). “Wij begrijpen dat de muren van het thuiskantoor op je afkomen, maar er staat teveel op het spel. Op het werk vinden teveel besmettingen plaats.”

Tot slot had de premier nog een lichtpuntje, want: “Met het vaccin op komst wordt 2021 een jaar van hoop, maar het komt nu aan op nog meer veerkracht van ons allen. We komen hier doorheen met elkaar en voor elkaar.”
De eerstvolgende persconferentie is op 12 januari 2021. Dan vertellen Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge hoe het leven er na 19 januari gaat uitzien.

Uit de krant