Afbeelding
Foto: Pixabay

Opnieuw stevige maatregelen om ‘mammoettanker COVID-19’ de kop in te drukken

Coronavirus

BUSSUM - Nederland krijgt de komende drie weken opnieuw te maken met beperkingen, omdat het aantal coronabesmettingen zienderogen toeneemt. Hiermee hoopt het kabinet het snel oplaaiende coronavirus de kop in te drukken. “Doen we niks dan zullen half oktober ruim vierhonderd IC-bedden bezet zijn”, zei minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie vanavond. De maatregelen gaan dinsdag 29 september om 18.00 uur in, en worden op 20 oktober geëvalueerd.

Hard ingrijpen met landelijke maatregelen is volgens minister-president Mark Rutte onvermijdelijk: “Het aantal besmettingen loopt zo hard op dat we achter het virus dreigen aan te lopen. Daarom pakken we door, zodat we weer voor het virus uit komen.” De Jonge: “Ons gedrag gaat het verschil maken.” Doet Nederland dit niet, dan ligt de intelligente lockdown van maart jongstleden weer op de loer.

Maatregelen

Sportwedstrijden worden de komende weken zowel op professioneel- als amateurniveau zonder publiek gespeeld. Ook sportkantines blijven dicht. De detailhandel krijgt een verplicht deurbeleid, zodat de 1,5 meter afstand bewaakt wordt. In de grote steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam mag een mondkapjesplicht worden ingevoerd. Ook verscherping in de horeca; laatste inloop om 21.00 uur en sluiten om 22.00 uur. Afhaalrestaurants mogen langer open zijn, maar mogen na 22.00 uur geen alcohol meer schenken. Supermarkten moeten tweemaal per dag een winkeluur voor kwetsbare groepen organiseren en contactberoepen krijgen een registratieplicht. 

Doorstroomlocaties

Voor doorstroomlocaties, zoals winkels, musea, pretparken, dierentuin, kermis), wordt door de Veiligheidsregio in overleg met de locatie, het aantal tegelijkertijd toe te laten bezoekers bepaald, daarbij rekening houdend met de oppervlakte van de locatie én het garanderen van de 1,5 meter afstand.

Ook de groepsgrootte wordt aan banden gelegd; buiten veertig personen en binnen dertig (voor uitvaarten geldt een uitzondering). Gezelschappen mogen niet groter uit vier personen bestaan. In de thuissituatie mogen niet meer dan drie gasten (was zes) ontvangen worden. Beperk ook de reisbewegingen. Ga ook alleen naar de supermarkt; het is geen gezinsuitje. Thuiswerken wordt opnieuw verplicht. Ook teamuitjes en teambuildingsactiviteiten worden verboden. Rutte: “Als er serieuze besmettingen plaatsvinden op de werkvloer dan kan het bedrijf veertien dagen worden gesloten.”

Mondkapje

De effecten van de maatregelen zijn op z’n vroegst over tien á veertien dagen te meten. Er zijn gelovigen aan beide kanten voor wat betreft de mondkapjesplicht, zei Rutte. “Het mondkapje heeft enig effect, maar het is niet dé maatregelen die de problemen oplost.”

Uit de krant

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Alice (34) verruilt geboortestad Amsterdam voor Naarden: hoe is dat? Aarden in Naarden: Vrienden hoeven het niet te zeggen, toch? En het ov slaapt hier. Algemeen 11 aug, 15:00
Afbeelding
Bouw circulaire brandweerkazerne in Muiden gestart Buurt / wijk 11 aug, 11:00
Logo
Afbeelding
Dana Albers (25) vond het niet altijd makkelijk om de beste te zijn ‘Uit de put weer omhoog, in sommige gevallen red je zelfs levens’ Sport 11 aug, 09:00
Afbeelding
Overvaller Kruidvat in centrum Hilversum was geschminkt Politie 10 aug, 17:00
Logo
Afbeelding
'Vreselijk, ik was er zelf ook kapot van' Voorwaardelijke taakstaf voor baasje agressieve hond na incident Erfgooiersstraat Politie 10 aug, 15:00
Afbeelding
Hitteprotocol GAD vanaf donderdag 11 augustus van kracht Algemeen 10 aug, 09:00
Logo
Afbeelding
In Noord-Holland verdronken vorig jaar 14 mensen Deskundigen: ‘Let op elkaar om kans op verdrinking te verkleinen’ Algemeen 10 aug, 09:00
Afbeelding
Wiebe de Haan overleden na lang ziektebed Algemeen 10 aug, 08:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief