Afbeelding
© Foto Miché / Bastiaan Miché

Inmiddels zes coronapatiënten in Tergooi, maar reguliere zorg loopt goed door

Coronavirus

BUSSUM - Het aantal coronapatiënten in Tergooi is de voorbije dagen opgelopen tot zes. Desondanks loopt de reguliere zorg goed door, aldus woordvoerder Wencke Fassbender van het ziekenhuis, en is men goed voorbereid op wat eventueel komen gaat.

De zes patiënten liggen in een eenpersoonskamer en niet op de intensive care. Het ziekenhuis doet daarbij vooral de oproep aan ieder met klachten (op ieder gebied) gewoon naar Tergooi te blijven komen. In het voorjaar - toen er in het ziekenhuis op een bepaald moment dertig coronapatiënten lagen - bleven veel mensen met niet-coronagerelateerde klachten thuis uit angst om besmet te raken of vanwege het idee dat de ziekenhuismedewerkers even te druk waren met andere zaken.

‘Wij zijn niet gestopt’

Voorlopig is er geen sprake van dat patiënten om die redenen wegblijven, vertelt Fassbender. En hoewel het ziekenhuis op het ergste lijkt te zijn voorbereid, spreekt zij niet van een tweede golf. “Wij zijn niet gestopt. Ook in de zomer is hier keihard gewerkt om die reguliere zorg weer op orde te krijgen.”

Wel ligt er - in tegenstelling tot maart toen iedereen werd overvallen door het virus - nu een draaiboek klaar. Bovendien kan de afdeling die toen werd vrijgemaakt voor coronapatiënten nu zo weer in gebruik worden genomen. Ook de mensen en beschermingsmiddelen liggen nu klaar voor gebruik. 

Besmettingen stijgen

Ondertussen nemen de zorgen binnen de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek over het stijgende aantal besmettingen in deze regio steeds verder toe. Woensdag kwamen alle betrokkenen onder leiding van veiligheidsregiovoorzitter (en burgemeester van Hilversum) Pieter Broertjes bijeen om de huidige situatie te bespreken.

Strengere maatregelen

Vrijdag maakt het kabinet bekend of er strengere maatregelen gaan gelden voor de verschillende veiligheidsregio’s, waaronder ‘t Gooi en de Vechtstreek, en welke dat dan zijn. “We weten nu echt nog niet wat er morgen gezegd gaat worden”, aldus de woordvoerder van Broertjes. “Maar de situatie is zorgelijk. De stijgende lijn van het aantal besmettingen hebben we niet kunnen ombuigen. Nu is het zaak om iedereen op scherp te zetten en ervoor zorgen dat iedereen de juiste informatie ontvangt.”

Teststraat

De afgelopen zeven dagen zijn er in deze regio 225 nieuwe besmettingen bijgekomen. Daarvan werden er 103 getest bij de teststraat van de GGD Gooi en Vechtstreek in Bussum. In die teststraat kwamen de afgelopen week 3.344 bezoekers, fors minder dan de 4.000 vorige week. Daarvan kregen er 168 (dus dat zijn ook mensen van buiten deze regio) een positieve uitslag. Sinds de uitbraak van het virus begin dit jaar zijn er 64 inwoners uit ‘t Gooi en de Vechtstreek - vier meer dan vorige week - overleden. 

Uit de krant