Afbeelding
Foto: Pixabay

Verontrustende stijging positieve coronatesten in regio: Gooise Meren minder dan omliggende gemeentes

Coronavirus

GOOISE MEREN - De landelijke stijgende trend van het aantal coronapatiënten is ook merkbaar in ‘t Gooi en de Vechtstreek. Het aantal positieve coronatesten in Weesp en ook in Huizen stijgt opeens keihard boven hun buurgemeenten uit.

Dat blijkt uit de jongste cijfers van heden van de GGD Gooi- en Vechtstreek. De twee tellen per 15 september 2020 resp. 645 (Weesp) en 609 (Huizen) positieven per 100.000 inwoners. Dat is ruim 60 procent meer dan in de gemeente Gooise Meren met 384 positieve coronatesten per 100.000 inwoners. 

Gemeente Hilversum met 438 en Wijdemeren (Loosdrecht e.o.) met 308 per 100.000 inwoners zijn eveneens minder hard gestegen dan Weesp en Huizen.

Lockdown

De vraag doemt op of de twee noord-Gooise gemeenten nu in een soort van lockdown moeten. Daarover beslist de veilIigheidsregio Gooi- en Vechtstreek onder leiding van Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum.

Verontrustend

Ondertussen is het aantal coronapatienten in ‘t Gooi en de Vechtstreek de afgelopen week dus fors gestegen. Een woordvoerder van de GGD Gooi en Vechtstreek noemde de stijging van de afgelopen tijd - na een relatief rustige augustusmaand - al voor het afgelopen weekend ‘verontrustend’. 

Er is verder geen sprake van clusters/besmettingshaarden in deze regio. De teller van het aantal overleden slachtoffers in de regio staat op 59 (15 september), waarvan 42 gemeld door verpleeghuizen. Er zijn nu geen coronapatiënten in Tergooi.

Voorrangsbeleid teststraat

Dagelijks worden er in de teststraat in Bussum 600 mensen getest op het virus. Inmiddels heeft de GGD Gooi en Vechtstreek (GGDGV) een begin gemaakt met het zogenaamde voorrangsbeleid voor zorgmedewerkers en leerkrachten. Hiermee loopt de gezondheidsdienst in deze regio vooruit op de landelijke richtlijnen. “Via hun werkgever kunnen de zorgmedewerkers en leerkrachten die klachten hebben met een speciaal formulier door de zorg- of onderwijsinstelling waar zij werkzaam zijn aangemeld worden”, meldt de GGDGV. “Alle zorginstellingen waarop deze regeling betrekking heeft en de scholen, hebben dit formulier ontvangen.”

Aanleiding voor de maatregel is de aankondiging van minister Hugo de Jonge dat deze twee beroepsgroepen eind deze/begin volgende week tijdelijk voorrang krijgen bij het testen op corona. Een snelle test en testuitslag zijn essentieel om zoveel mogelijk zorgverleners en leraren inzetbaar te houden, is de gedachte. Naar verwachting is het voor aanstaande maandag landelijk ingeregeld en komt er dan een landelijk aanmeldnummer voor specifieke doelgroepen in de lucht.

Lange wachttijd

Voorrang geven aan zorgpersoneel en leraren zorgt er onherroepelijk voor dat andere mensen langer moeten wachten, constateert de GGD. “Daarom is het belangrijk dat het hier om een tijdelijke maatregel gaat. De aangekondigde aanpassing heeft grote invloed op de huidige GGD-processen, zoals het maken van afspraken via het landelijke afsprakennummer. Het is belangrijk om heel zorgvuldig te definiëren wie er wel en niet in aanmerking komt voor voorrang. Dat gaat nu om mensen uit de zorg die direct patiëntcontact hebben en leraren.”

Ook voor veel inwoners van deze regio gold afgelopen week dat wie zich wilde laten testen op corona, vaak drie dagen daarop moest wachten. “Het tekort aan labcapaciteit leidt op dit moment tot oplopende wachttijden. Ook bij ons”, aldus de GGD Gooi en Vechtstreek afgelopen week. In Bussum kan men weliswaar uitbreiden naar 900 testen per dag, maar dat heeft alleen zin wanneer de afgenomen tests in een laboratorium geanalyseerd kunnen worden.

Uit de krant