Dit jaar geen grootse intocht van Sinterklaas.
Dit jaar geen grootse intocht van Sinterklaas. Foto:Bob Awick

Sinterklaascomités Gooise Meren in overleg met gemeente over alternatief

Coronavirus

GOOISE MEREN - Grootschalige, centrale sinterklaasintochten zijn dit jaar vanwege coronamaatregelen niet mogelijk, meldt de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. Ook de landelijke intocht georganiseerd vanuit de NTR zal niet plaatsvinden. Daarom zoeken de sinterklaascomités van Gooise Meren naar alternatieven om het kinderfeest tóch te vieren.

Dinsdagmiddag heeft burgemeester Han ter Heegde op het gemeentehuis van Gooise Meren gesproken met de sinterklaascomités van Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg over de mogelijke alternatieven voor de intochten. Een grote uitdaging voor de organisaties, zo stelt voorzitter Ben Boogaard van Comité Openbare Feesten (COF) Muiden. “Sinterklaas is natuurlijk ook al op leeftijd en dus een risicogroep. Handjes geven gaat uit den boze zijn. Maar de intocht van sinterklaas wil je live meemaken. In 2019 hadden we meer dan 1.200 mensen die de sint op de Sluis of in de kazerne wilden ontmoeten. Dat is écht een enorme puzzel.”

Penningmeester Huub Baaij en het enige bestuurslid van Stichting Sinterklaasintocht Bussum verwachte al dat de centrale intocht niet door zou gaan. Alle toezeggingen aan toeleveranciers waren al ingetrokken. Over alternatieven gaat hij nu nadenken na het gesprek met de gemeente, eveneens Stichting Burgerzin die de intocht in Naarden organiseert. De intocht bij Het Arsenaal in De Vesting is immens populair en trekt jaarlijks meer dan 10.000 mensen uit heel het land. Dat is door corona een onmogelijke missie geworden. Woordvoerder Rachel Platinga hoopt op een andere invulling van de intocht. “Maar alles valt en staat met de regels omtrent de corona”, licht Platinga toe. “Dat is iets wat heel moeilijk is.”

Creatief denken

De sinterklaascomités van Muiden en Muiderberg hebben wel al alternatieven op papier gezet. Er is een aantal opties dat het Muidense COF verkent. Boogaard: “We denken aan een van de monumentale locaties die Muiden kent, het liefst op een afgesloten terrein zodat we gezinsbubbels op inschrijving in de buitenlucht kunnen doseren, met gescheiden looproutes en natuurlijk: waar de pakjesboot kan aanmeren. Maar daarover zijn we nog in gesprek. En wie weet, misschien gaan we ook even vloggen of TikTokken met de Sint. Het schijnt dat hij daar wel oren naar heeft.”

Stichting Muiderbergse Feesten kwam al snel op het idee van een rondtocht met Sinterklaas in een koets door het dorp. De route wordt vooraf online gezet en mensen kunnen buiten in hun eigen tuin hem langs zien komen. “Er kunnen misschien pieten achteraan lopen die zakjes strooigoed naar de kinderen gooien”, vertelt Peter Wegman. “Eventueel kan de Sint ook iets uitdelen met een stok, maar daar zijn we nog druk over aan het brainstormen.” Omdat Sinterklaas zonder mondkapje in de koets zit, mogen kinderen niet te dichtbij komen of handjes geven, maar wel zwaaien en gedag zeggen. Het plan is om de rondtocht live online te streamen, zodat de Sint ook vanuit huis te zien is.

Roetveeg of niet

Sinterklaas maakt dit jaar verschillende keuzes als het gaat om wie hij mee neemt naar welke kern in Gooise Meren. Tijdens zijn bezoek aan Muiden zal hij vanaf dit jaar alleen nog maar roetveegpieten meenemen, zo heeft hij na een lange reeks overleggen met het COF en betrokkenen van zijn jaarlijkse bezoek besloten. “Het kon niet langer”, zegt voorzitter Boogaard. “De kleur van de pieten van de Sint zorgt voor een tweedeling in de maatschappij. Wij als COF zaten er middenin en het zorgde voor veel negativiteit tegen onze vrijwilligers.” De veranderende tijdgeest en de ontwikkeling van nieuwe wijken als De Krijgsman en Weespersluis heeft de knoop doen doorhakken. In 2016 schrapte het COF al de gouden oorbellen en rode lippen bij de pieten, zodat duidelijker een schoorsteenpiet overbleef. In 2019 werd een vrije keuze voor de pieten ingevoerd. Boogaard: “Toen stonden er vanzelf al roetveegpieten, een wit-groene glutenpiet en zelfs een androgyne piet op.” En toen de Sint later winkelcentrum Maxis bezocht, waren álle pieten al roetveeg. “Het viel ons toen al op dat niemand klaagde en we vooral complimenten kregen.” Voor het Muiderse sinterklaascomité staan de kinderen voorop. “De Sint blijft altijd de Sint, ongeacht de kleur van de pieten. Zolang de kids blij zijn, zijn wij dat ook”, besluit Boogaard.

Ook in Muiderberg zullen er dit jaar roetveegpieten met Sinterklaas mee komen. “We hebben vorig jaar gezegd dat we het houden bij zwarte piet. We hadden een stemming in het bestuur en praktisch iedereen was voor. Nu zien we in dat er veel meer mensen zich gediscrimineerd en gekwetst voelen dan wij door hadden. En je wilt niet dat een kinderfeest wordt doorgedramd omdat wij dit zo vinden.” Roetveegpiet is dit jaar dus welkom in het dorp, al hoopt de organisatie dat de gemeente en andere sinterklaascomités willen meedenken over de haalbaarheid van de minder donkere pieten in het ons-kent-ons dorp.

Traditioneel

Stichting Sinterklaasintocht Bussum houdt nog altijd vast aan een traditionele invulling van het sinterklaasfeest. Dat betekent dat de pieten heel donkerbruin blijven, zo vertelt Baaij. “Zolang de overheid ons geen verbod oplegt, houden wij hieraan vast.” Hij voelt zich hierin gesterkt, omdat vrijwilligers hebben aangegeven te stoppen als de traditionele piet verdwijnt. “Ook de Pietjes zelf vinden het vervelend als zij niet helemaal geschminkt zijn.” Zelf heeft Baaij twee kleinzoons, 9 en 10 jaar, van Antilliaanse afkomst. Baaij: “Zij staan te trappelen om mee te doen en vinden het prachtig. Zij hebben hierbij geen enkele associatie met vermeende slavernij. De mensen die tegen zwarte piet zijn weigeren zich in het verhaal van Sinterklaas te verdiepen. Hij heeft de slaven juist bevrijd en onder zijn hoede genomen.” 

Het sinterklaascomité in Naarden heeft nog geen besluit genomen over welke pieten Sinterklaas dit jaar meeneemt. In 2019 waren de pieten nog gewoon zwart. Dat Bussum kiest voor de traditionele piet valt bij Burgerzin-woordvoerder Rachel Platinga goed.

Uit de krant