De nieuwe duofiets van de Zonnebloem Muiden & Muiderberg heeft een coronaproof scherm tussen de fietsstoeltjes, zodat er zonder mondkapje gefietst kan worden.
De nieuwe duofiets van de Zonnebloem Muiden & Muiderberg heeft een coronaproof scherm tussen de fietsstoeltjes, zodat er zonder mondkapje gefietst kan worden. Foto: Jasmijn Verhulst

Duofiets maakt uitstapjes met ouderen in coronatijd toch mogelijk

Coronavirus

BUSSUM - Vrijwilligersorganisaties De Zonnebloem Muiden & Muiderberg heeft sinds kort een duofiets met trapondersteuning waarmee hun gasten eropuit kunnen. Het blijkt juist in deze tijd een uitkomst te zijn voor ouderen in Gooise Meren. Zo kunnen ze toch samen met een vrijwilliger een dagje coronaproof op stap in de regio.

Rond half twee kwam vrijwilliger Ab de Boer met de duofiets naar het huis van Mevrouw Horst, die al klaar stond voor haar fietstochtje. Het was een tikkeltje fris buiten, maar gelukkig wel droog. Nadat de stoel op de juiste afstand van de trappers is gezet konden ze vertrekken. “We hebben het heel gezellig gehad”, vertelt De Boer achteraf. “Ik had het idee toen ik haar thuis afleverde dat ze heel enthousiast was.” 

Ze maakten een tochtje naar Ijburg en langs het water over de Diemerzeedijk terug naar Muiden. “Mevrouw Horst is op plekjes geweest waar ze haar hele leven nog nooit geweest is. Over de Diemerzeedijk tegenover Ijburg kende ze helemaal niet. Daar kun je prachtig op Pampus kijken. Ik zei tegen haar: als we ook in het voorjaar hier naartoe gaan, is het een hele bloemenzee. Dat wilde ze wel en zei: ik hou mij aanbevolen.”

Positieve reacties

Sinds de Zonnebloem Muiden & Muiderberg de duofiets hebben aangeschaft, middels donaties van ANWB en de Lions Club Gooise Meren, maakt De Boer veel fietstochtjes met gasten. Hij heeft er nog veel op een lijstje staan die gebruik willen maken van zijn fietstochtjes. “Veel gasten hebben over plekken gehoord en gelezen, maar ze kunnen zich er geen enkele voorstelling van maken hoe het er nu uitziet, zoals Ijburg of De Krijgsman. Dat zijn dingen voor ze die ze niet kennen en waardevol om te laten zien. En ik heb er ook een heel fijn gevoel over als ik ze weer thuis afgeleverd heb.” 

De nieuwe aanwinst voor de vrijwilligersorganisatie krijgt veel positieve reacties en is coronaproof gemaakt door Broer Hanzen, die een speciaal, doorzichtig scherm tussen de fietsstoeltjes heeft gemaakt. Voorzitter Marga Voorn: “Met een elektrische duofiets kom je een stuk verder dan te voet én je bent samen iets leuks aan het doen. De deelnemer mag meetrappen, maar dat hoeft niet. Dus je kunt het tripje aanpassen aan de wensen en de behoeften van de deelnemers.”

De duofiets van Zonnebloem Muiden & Muiderberg is voor een klein bedrag beschikbaar voor alle aangesloten gasten, via Ab de Boer: 0294-263638.

Uit de krant