Kinderen worden gebracht bij de Juliana Daltonschool in Bussum.
Kinderen worden gebracht bij de Juliana Daltonschool in Bussum. Foto: © Bob Awick

Basisschoolkinderen verruilen eettafel weer voor schoolbank

Coronavirus

GOOISE MEREN - Kinderen in het basisonderwijs zijn weer naar school. Afgelopen maandag was het na weken thuisonderwijs weer tijd voor de schoolbank. Van de circa dertig basisscholen in Gooise Meren heeft veruit een meerderheid van de schoolbesturen gekozen voor hele dagen naar school. Bij iets minder dan een derde is de voorkeur uitgegaan naar halve dagen. Met dat laatste ligt Gooise Meren landelijk gezien wel iets boven het gemiddelde. Onderwijs-wethouder Geert-Jan Hendriks laat weten dat de scholen vooral gekeken hebben naar de behoefte van de kinderen.

"Er is hard gewerkt door de scholen en kinderopvangorganisaties om weer open te gaan. We zijn blij dat we de stap hebben kunnen zetten om op halve kracht in productie te zijn", zei wethouder Hendriks maandagmiddag. Hij noemde het een mijlpaal en maakte zijn complimenten aan alle betrokkenen. De gemeente heeft in haar rol - zo geeft de wethouder aan - vooral gekeken of het voor beide sectoren werkbaar was. "Het was wel een gepuzzel." Ook zijn her en der wat veiligheidsmaatregelen genomen om - onder meer bij het halen en brengen - de 1,5 meter afstand tot elkaar te kunnen houden.

Terughoudend

De kinderopvang staat voor de taak om de reguliere kinderen op te vangen, zich aan te passen aan de roosters van de verschillende scholen en tevens noodopvang te bieden. Er is geïnventariseerd waar knelpunten liggen en welke oplossingen mogelijk zijn. De kans bestaat dat de vraag naar opvang op bepaalde dagen en locaties groter is dan normaal gesproken. Alle partijen doen er alles aan om naast goed onderwijs ook te zorgen voor aansluitende opvang. Ouders/verzorgers kunnen een bijdrage leveren in deze situatie. Het kan namelijk zo zijn dat niet alle contractdagen kunnen worden gehonoreerd omdat de kinderopvang dan mogelijk boven zijn capaciteit zou moeten werken, of een veilige organisatie van de opvang niet kan realiseren. Daarom is het verzoek aan ouders/verzorgers terughoudend te zijn met de aanvraag van (nood)opvang. De verwachting is dat deze situatie een aantal weken duurt.

Voor de kinderen (en hun ouders) ontstaat ook weer een nieuwe situatie. Want bij de opstart van de fysieke school stopt het onderwijs op afstand, want de leerkrachten zijn immers weer op school aan het werk. "Het wordt opnieuw zoeken naar evenwicht."

Testen op corona

Vrijwel alle leerkrachten zijn ook weer op school aan het werk. Slechts in enkele gevallen vindt een aantal schoolmedewerkers het te spannend om weer op locatie aan de slag te gaan. Voor hen wordt passend werk vanuit huis gerealiseerd. Wat rust geeft, is dat leerkrachten zich sinds vorige week bij lichte verschijnselen van het coronavirus bij de GGD kunnen laten testen. GGD-woordvoerder Marije Mansfeld laat weten dat vorige week 74 mensen in de teststraat zijn geweest, waaronder 26 mensen uit het onderwijs/kinderdagverblijf; één leerkracht was positief. Drie anderen - zorgmedewerkers - hebben het virus ook.

Proceon

Proceon telt bij elkaar zeventien basisscholen in 't Gooi, waarvan vijf in Bussum en zes in Hilversum. Deze scholengroep heeft gekozen voor de halvedagenoptie. Marieke Doddema, voorzitter van het college van bestuur, legt de keuze uit: "Bij veel kinderen is er qua spanningsboog het meeste rendement met een paar uur. En het is belangrijk dat kinderen iedere dag op school zijn. Het onderwijs op afstand is weliswaar goed verlopen, maar we weten niet precies het rendement. Hoe zit het met achterstanden? Nu kunnen we flink investeren in de basisvakken." Belangrijk argument, aldus Doddema, zijn de kinderen uit de meer kwetsbare gezinnen. "Er zijn heel veel gezinnen waar het lekker loopt, maar dat is niet overal zo. Nu kunnen de kinderen elke dag een tijdje naar school."

Uit de krant