Afbeelding
Foto: Slot Architectuur/ bewerkt door VVG

Vrienden van het Gooi zoeken het hogerop en stappen naar RvS

Buurt & Wijk

NAARDEN - Als vervolgstap in de al langslepende strijd tegen hoogbouw aan de Driftweg hebben de Vrienden van het Gooi hoger beroep aangetekend bij de Raad van State (RvS).

De rechter heeft het ontwerp van de torenflat aan de Driftweg met de bijnaam: ‘groene Barbapapa’ afgekeurd. Het gebouw moet voldoen aan de eisen van het bestemmingsplan, waaronder dakgoothoogte en dakhelling. Het ontwerp kent een dak, bestaande uit negen etages met balkons. Het hoogste balkon vangt ook regenwater op en functioneert volgens de rechter dus als dakgoot en dat is te hoog.

Maar de rechter heeft nog iets bepaald: het bouwvlak heeft een afmeting van 25 x 35 meter. Van de rechter mag je de buitenmuren op de grens van het bouwvlak zetten en dan vanaf de tweede etage met een hoek van 60 graden de hoogte in. Een groot bouwvlak geeft dus de mogelijkheid er een groot gebouw neer te zetten.

Nieuwe schets

De Vrienden van het Gooi zijn blij met deze uitspraak, maar wel bezorgd dat er een nieuw plan kan komen dat (weer) veel te groot is en zonder respect voor de omliggende natuur boven de bomen uitsteekt. “Grote luxe appartementen zijn zonder groot balkon niet erg aantrekkelijk. Jerry Goossens (de ontwikkelaar, red.) zag de bui al hangen en heeft nog voor de uitspraak van de rechter al een nieuw ontwerp ingediend. Op de tekening is de vorm van een groot huis te zien, helemaal van hout en waarschijnlijk bestemd om veel appartementen in te realiseren. Het is nog maar een schets, die nader moet worden uitgewerkt”, aldus een VVG-woordvoerder.

Goossens heeft de VVG de vraag voorgelegd: wat willen jullie, iets heel moois met weinig appartementen of iets heel simpels met veel appartementen? “Ons antwoord was: als het maar niet te groot is. Maar duidelijk werd dat ieder nieuw in te dienen plan zeker gebruik zal maken van de mogelijkheden die de rechter heeft uitgesproken. Om deze reden heeft de vereniging besloten in hoger beroep het oordeel over het volume aan de Raad van State te vragen.”

Uit de krant