Lieftering pomp
Lieftering pomp Foto: © Bob Awick
foto’s

Pomp van Lieftinckmonument stroomt weer op nieuwe locatie

Buurt & wijk

MUIDERBERG - De pomp van het Lieftinck-monument stroomt weer na vier jaar ‘droogte’. Het monument is verplaatst van de huidige locatie aan de Dorpsstraat naar het gerenoveerde ‘pleintje aan zee’ (hoek Zeeweg, Badlaan, Nienhuis Ruyskade). De officiële heringebruikname kreeg een feestelijk tintje en vond plaats op vrijdag 26 mei. In het bijzijn van burgemeester Han ter Heegde werden de eerste glaasjes water getapt. 

Het monument is eigendom van de gemeente, maar staat op particulier terrein. Daar werd het monument in september 1991 geplaatst op het voorplein van de Rabobank, destijds het ‘financiële centrum’ van Muiderberg. Sinds 2019 stond de pomp droog, omdat de waterleverantie was stopgezet. De gemeente stelde voor om het ‘pompmonument’ te verplaatsen, zodat de waterleverantie kan worden hervat en aan de bedoeling van het monument recht wordt gedaan. Dat voorstel haalde het.

(Tekst loopt verder onder de foto)

 Foto: Harry Mock

Foto: Harry Mock

De gedachte om het op het gerenoveerde ‘pleintje aan zee’ neer te zetten, is overgenomen door de initiatiefnemer van destijds: Harry Mock en de kunstenares Jocke Overwater. Met bewoners, die zicht op het monument hebben, is constructief overleg geweest. Mock was vanmorgen aanwezig bij de verplaatsing en laat weten: “Hij staat op de nieuwe plek en komt zo veel mooier uit en per druk op de knop komt er nu de helft minder water uit dan voorheen.”

Het monument annex pomp is een eerbetoon aan Pieter Lieftinck, de eerste naoorlogse minister van financiën, bekend en berucht van de in september 1945 doorgevoerde geldsanering (het ‘Tientje van Lieftinck’). De oud-minister (1945-1952) werd op 30 september 1902 geboren in de toenmalige Nederlands hervormde pastorie aan de Brink. Na zijn ministerschap bekleedde de oud-Muiderberger topfuncties in Washington bij de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds, het IMF. Hij overleed op 9 juni 1989. Een jaar later werd het initiatief genomen voor een monument in zijn geboortedorp.

Uit de krant