Afbeelding
Foto: HKB

Extra bijzondere 4 mei-herdenking in Verzetsliedenbuurt

Buurt & wijk

BUSSUM - Evenals vorig jaar wordt op donderdag 4 mei om 14.30 uur in de Verzetsliedenbuurt in Bussum Zuid een herdenking gehouden ter nagedachtenis aan elf Bussumse verzetsmensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Deze plechtigheid vindt plaats bij het plantsoen op de hoek van de Fokke Bleekerstraat en de P.M.R. Versteeghstraat.

Daar is op 4 mei 2020 op initiatief van de Historische Kring Bussum een plaquette voor deze verzetsmensen aangebracht aan de blinde muur van de Fokke Bleekerstraat  Onlangs heeft de Historische Kring Bussum een gedenkbord laten vervaardigen, met daarop van elk van deze elf verzetsmensen een foto, enige aanvullende informatie en verwijzing via onder andere een QR-code naar een speciale pagina op de website van de Historische Kring Bussum. Daar is voor geïnteresseerden nog veel meer achtergrondinformatie te vinden.

Gedenkbord

Dit gedenkbord is mede mogelijk gemaakt door de Lakeland Foundation. Het is ontworpen door Reclamebureau Holland en vervaardigd door smederij Van Leeuwen. Verder zijn door de gemeente Gooise Meren twee prunussen bij de plaquette geplant en is het bankje dat er stond vervangen door twee nieuwe exemplaren. Het gedenkbord wordt onthuld door leden van de families Ruys, Bleeker en Versteegh en de heer Schaapherder (buurtbewoner). De burgemeester van Gooise Meren en wethouder Nico Schimmel zijn hierbij aanwezig.

Wethouder Schimmel speelt de Taptoe en kransen/bloemen worden gelegd door: burgemeester Ter Heegde en wethouder Schimmel, reünisten van het Amsterdamse vrouwendispuut GEMMA (dit dispuut werd in 1939 opgericht door Hannie Schaft; Elise Dammers hoorde tot de eerste leden van GEMMA, red.), Kapitein Tattersall (protocolofficier van het opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee; P.M.R. Versteegh was luitenant-kolonel bij de Koninklijke Marechaussee) en de Historische Kring Bussum. Aansluitend kunnen alle andere aanwezigen desgewenst een bloem neerleggen.

Uit de krant