De herdenkingsceremonie op de Bussumse Sint Vitusschool is al jarenlang een vaste traditie.
De herdenkingsceremonie op de Bussumse Sint Vitusschool is al jarenlang een vaste traditie. Foto: Marjon Dries
foto’s

Herdenkingsceremonie St. Vitusschool bezorgt aanwezigen kippenvel

Buurt & wijk

BUSSUM - Ze heeft ter voorbereiding twee keer het Wilhelmus geoefend met de kinderen op de piano: directeur Marjon Dries van de Sint Vitusschool in Bussum. Vandaag was het zover; alle kinderen van groep 8 gingen rechtop staan en zongen luidkeels het Nederlandse volkslied. Een ‘kippenvelmoment’, meent de directrice.  

De ouders, voorouders en de kinderen van groep 6, 7 en 8 kwamen in de Sint-Vituskerk bij elkaar om oud-parochianen die in de Sint-Vituskerk zijn omgekomen te herdenken alsmede andere oorlogsslachtoffers. Het stemmige evenement, exclusief voor de nabestaanden van de oorlog, is een jarenlange traditie voor de school. “Sinds 1994 doen we dit al, maar ik ben er pas vijf jaar bij als directeur”, zegt ze daarover. Er waren zo’n honderd kinderen, ouders en voorouders aanwezig. Sommigen van hen hadden de oorlog zelf meegemaakt en wisselden verhalen uit. 

Er werd een krans gelegd, gedichten voorgedragen en gezongen. Daarnaast werd er een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan alle 24 parochianen die in de kerk zijn gestorven. “Een van onze leerkracht van groep 6 en 7, Anne-Marie van Woensel-de Boer, speelde taptoe. Zij doet dit al tien jaar. Hiervoor deed Nico Schimmel (wethouder, red.) het altijd. Hetzelfde stuk als bij de Dodenherdenking. Blijf de oorlog benoemen en er aandacht aan besteden, vinden wij. De kinderen gaan ook naar het Verzetsmuseum. Deze maand is er een samenkomst van alle herdenkingen en vieringen bij elkaar. Op deze manier geef je de kinderen burgerschapszin mee”, besluit Dries. 

Lees maandag meer in Extra over deze bijzondere dag. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant