Het golfterrein in Naarden.
Het golfterrein in Naarden. Archieffoto: gemeente Gooise Meren

ChristenUnie wil golfbaan Naarderbos omvormen tot natuurgebied

Buurt & wijk

NAARDEN - De provinciale fractie van de ChristenUnie wil de voormalige golfbaan Naarderbos, tussen Naarden en Muiderberg, omvormen tot natuurgebied. De partij diende vandaag - tijdens de statenvergadering - een motie in om het gebied aan te wijzen als onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). 

In 2018 ging de golfbaan Naarderbos failliet en sindsdien heeft de natuur in het honderd hectare grote gebied de vrije hand.. De golfbaan is overwoekerd en afvalbakken worden niet meer geleegd. Hoewel inwoners het terrein gebruiken om te wandelen, is er ook sprake van afvaldumpingen en illegale feestjes. De ChristenUnie is van mening dat de provincie de regie moet nemen en het gebied moet omvormen tot natuurgebied.

Patstelling

Statenlid Michel Klein: “Als je ziet hoe de golfbaan er bij ligt, lijkt het uitgesloten dat er ooit nog een balletje gespeeld zal worden. Als natuurgebied heeft dit gebied echter een enorme potentie. De gemeente en de eigenaar komen niet uit de vraag wat er met het terrein moet gebeuren. Door het gebied aan te wijzen als natuurgebied kan de provincie de patstelling doorbreken.”

Het omvormen tot een natuurgebied is goed mogelijk doordat de golfbaan op de plek ligt waar de provincie zoekt naar een natuurverbinding tussen het Naardermeer en het Gooimeer. Door de verlate golfbaan om te vormen tot natuur wordt deze verbinding gerealiseerd. Daarnaast kunnen inwoners op deze manier veilig genieten van de natuur.

De ChristenUnie heeft de provincie opgeroepen om te onderzoeken hoe de voormalige golfbaan een bijdrage kan leveren aan het natuurnetwerk in Noord-Holland en het gebied de bestemming natuur te geven. De provincie wordt gevraagd om daarna met de gemeente en eigenaar te bespreken hoe het terrein daadwerkelijk een natuurgebied kan worden.

Statenlid Michel Klein.

Uit de krant

Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief