Het projectteam van de 13de editie Bussum op IJs. V.l.n.r. Kyra Andriese, Barbro van der Ham, Tanja van Eck, Linda Metselaar, Ellen Hazenberg en Fransien Jongmans.
Het projectteam van de 13de editie Bussum op IJs. V.l.n.r. Kyra Andriese, Barbro van der Ham, Tanja van Eck, Linda Metselaar, Ellen Hazenberg en Fransien Jongmans. Foto: PR

Bussum op IJs keert terug!

Buurt & wijk

BUSSUM - Het schaatsfestijn Bussum op IJs heeft twee jaar achtereen niet kunnen plaatsvinden vanwege het coronavirus. In goed overleg met de gemeente Gooise Meren is na lang wikken en wegen besloten dat het evenement dit jaar wel doorgaat. “Daar is iedereen ontzettend blij mee. Inmiddels zijn we toe aan de 13de editie”, laat Kyra Andriese namens het projectteam weten.

Bussum op IJs is een evenement dat met haar tijd mee gaat. De energiecrisis gaat ook niet aan dit evenement voorbij. “Wij hebben goed nagedacht hoe wij kunnen vergroenen en besparen en hebben daartoe een aantal maatregelen genomen om de stijgende energiekosten op slimme wijze binnen de perken te houden. Dat is best moeilijk, maar ook kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken.”

CO²-compensatie

Niet alles is zichtbaar. “Daarom noemen we er een aantal. Zo maakt de ijsbaan straks gebruik van groene energie. De CO²-uitstoot wordt voor 100 procent gecompenseerd door zonnepanelen. Verder hergebruiken we zoveel mogelijk materialen. Meubilair en inrichting komen bijvoorbeeld voor een deel uit kringloopwinkels en we plaatsen kerstbomen met kluit rond de ijsbaan. En wat zeker zal opvallen is dat we dit jaar gebruikmaken van een gedeeltelijk open horecatent. Minder warm dan de dichte tent, maar zeker net zo gezellig. Met de restwarmte van een zuinig afgestelde chiller wordt de horecaruimte verwarmd.”

(Tekst loopt verder onder de foto)

Foto: PR

De gemeente Gooise Meren heeft actief meegedacht over de mogelijkheden om zuinig om te springen met energie en de kosten. Zo wordt gekeken hoe de baan tegen zo laag mogelijke kosten kan worden geïnstalleerd. Andriese: “Uit ervaring weten we dat Bussum op IJs een evenement is waar veel mensen naar uitkijken. Niet alleen individuele schaatsliefhebbers, maar ook scholen, curlingspelers en ijshockeyers kunnen straks weer terecht. Het gaat om de gezelligheid, het samenzijn en bovenal het lekker kunnen schaatsen. Mede door alle maatregelen heeft de organisatie de kosten voor schaatsers en andere gebruikers binnen de perken weten te houden. We kijken uit naar een mooi evenement. En het team is erg gemotiveerd om er weer een fantastische editie van te maken.

Bussum op IJs vindt plaats van 9 december 2022 tot en met 8 januari 2023.

Uit de krant

Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief