Bewoners voeren actie: 'Dom om zonder licht op je fiets de weg op te gaan'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Mees, Else-Meike en Willemijn spoten met spuitkrijt de tekst 'Zet je licht aan' op fietspaden rond scholen.
Mees, Else-Meike en Willemijn spoten met spuitkrijt de tekst 'Zet je licht aan' op fietspaden rond scholen. (Foto: Antoon F. Bruggeling)

Bewoners voeren actie: 'Dom om zonder licht op je fiets de weg op te gaan'

  Buurt / wijk

NAARDEN/BUSSUM - Val op, en doe je lampjes aan als je 's avonds op 's morgens vroeg met je fiets op pad gaat. We weten het allemaal, maar doen het nog steeds maar mondjesmaat. 

Om aandacht te vragen voor goed opvallend fietsen staan her en der op straten en stoepen van Naarden en Bussum teksten als 'Zet je licht aan'. Een actie van de ANWB en een paar betrokken bewoners.

Else-Meike, Mees en Willemijn uit Naarden gingen zaterdag voortvarend van start met de sjablonen en spuitbussen op de fietspaden rond de Comeniusschool en het Vituscollege. Else-Meike (22): "We hopen dat er hierdoor bij fietsers een lichtje gaat branden. We zien veel fietsers in Naarden en Bussum zonder verlichting rijden. Daaronder veel kinderen en jongeren. Van de week zag ik zelfs een moeder met een bakfiets met daarin jonge kinderen zonder licht rijden. Te gek voor woorden."

We hebben wel lampjes, maar zetten ze niet aan
Volgens Marcel Derks, projectleider van de fietsverlichtingsactie van de ANWB, blijkt uit onderzoek dat een derde van de fietsers in ons land wel degelijk werkende fietsverlichting heeft, maar het gewoon niet gebruikt. "We willen deze groep wakker schudden. Als zij de tekst 'Zet je licht aan' op het fietspad zien staan, doen ze wellicht alsnog het licht aan. Zo maken we Nederland veiliger", verwacht Derks.

Extra controles
De politie houdt in deze donkere maanden regelmatig verlichtingscontroles bij basis- en middelbare scholen in Bussum en Naarden. Dat gebeurt ook dit jaar weer. "Een bekeuring is duurder dan een nieuw fietslampje", waarschuwt Else-Meike.

Lees verder in de digitale editie


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>