Steeds minder mensen doen een beroep op het UWV.
Steeds minder mensen doen een beroep op het UWV. Foto: Hans Peijs

UWV: Krapte biedt volop kansen op arbeidsmarkt in Gooi en Vechtstreek

Bedrijven

REGIO - Het aantal door UWV verstrekte WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio Gooi en Vechtstreek daalde in november verder en kwam uit op 3.178 WW-uitkeringen. Dat zijn 170 uitkeringen (-5,1 procent) minder dan een maand geleden. 

De landelijke daling van het aantal WW-uitkeringen was in de afgelopen maand exact 5 procent. Het WW-percentage komt deze maand uit op 2,3 procent van de regionale beroepsbevolking en daalde daarmee weer iets ten opzichte van vorige maand. Het landelijke WW-percentage daalde met 0,1 procentpunt en kwam de afgelopen maand uit op 2,0 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. 

Volop kansen

Doordat het aanbod van werkzoekenden steeds verder krimpt, is het voor werkgevers steeds moeilijker om personeel te vinden. Voor werkzoekenden en voor werkenden die op zoek zijn naar een andere uitdaging biedt de krapte op de arbeidsmarkt volop kansen.

Het lage aantal WW-uitkeringen en het hoge aantal vacatures zorgen voor een krappe arbeidsmarkt. Het tekort aan personeel neemt in steeds meer regio’s en ook in steeds meer beroepen toe. In het derde kwartaal is de arbeidsmarkt in de regio Gooi en Vechtstreek krap en in de arbeidsmarktregio’s Amersfoort en Midden-Utrecht zelfs zeer krap. Deze krapte biedt kansen voor werkzoekenden die in hun huidige beroep geen werk kunnen vinden. Een overstap naar een ander beroep biedt dan meer perspectief.

Kansrijke en overstapberoepen

Ondanks de grote vraag naar personeel, is het niet voor iedereen makkelijk om werk te vinden. Zo zijn er beroepen met minder goede baankansen. Sommige beroepen bieden al jaren minder goede baankansen. Bijvoorbeeld omdat er werk verdwijnt door digitalisering, zoals bij administratief medewerkers, grafisch vormgevers en bibliotheekmedewerkers. Andere beroepen, zoals dierenverzorgers, reisleiders en gidsen zijn erg populair onder scholieren, studenten en werkzoekenden. Hierdoor zijn er veel sollicitanten per vacature. Ook zijn er beroepen die nog steeds last hebben van de coronamaatregelen, zoals touringcarchauffeurs, stewards en stewardessen in de luchtvaart (grond en cabine). Met de aanscherping van de coronamaatregelen nemen ook de baankansen weer tijdelijk af in de horeca-, cultuur- en evenementensector. Voor werkzoekenden met beroepen met minder goede kansen op werk is het raadzaam om breder te zoeken dan alleen naar het eigen beroep. De huidige vaardigheden kunnen immers ook goed van pas komen in andere beroepen waar de kans op werk gunstiger is.

Voor negentien beroepen waarin het op dit moment lastig kan zijn om werk te vinden, publiceerde UWV voorbeelden van overstapberoepen. Een aantal minder kansrijke beroepen staan in het dashboard Skills en beroepen. Het dashboard laat zien welke skills van minder kansrijke beroepen, overlap hebben met skills van kansrijke en overstapberoepen.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Tim Kliphuis & Rosenbergs in Tindalvilla in Bussum Cultureel 20 mei, 09:00
Afbeelding
Treinverkeer tussen Utrecht Centraal en Bussum-Zuid ligt plat Algemeen 19 mei, 17:12
Afbeelding
Bussumse Wereld BBQ komt eraan Buurt / wijk 19 mei, 16:30
Afbeelding
De Wilhelminakerk wil een plek zijn voor het hele dorp Benefietconcert voor Wilhelminakerk Algemeen 19 mei, 16:20
Afbeelding
Officier van justitie: 'Eerst straf, dan behandeling' Bussumer die handelde in harddrugs wordt niet geschorst uit voorarrest Politie 19 mei, 15:00
Afbeelding
Midden-Nederland kampt met politietekort, ook Huizer burgemeester heeft zorgen Politie 19 mei, 10:01
Afbeelding
Betsasel: 'Het was aangrijpend en overweldigend' Onderscheidingen uitgereikt aan nabestaanden redders familie Veffer Cultureel 19 mei, 09:00
Afbeelding
Wethouder Boudewijnse opent nieuwe inspiratiekas bij de Groene Ruijter ‘Mooie mix natuurverrijking en werkgelegenheid’ Natuur en Milieu 18 mei, 15:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief