Arthur van Dijk heeft het predicaat overhandigd aan Tineke en Willem Jan van der Burg.
Arthur van Dijk heeft het predicaat overhandigd aan Tineke en Willem Jan van der Burg. Foto: © Bob Awick

Volvo Buitenweg heeft nu het unieke predicaat van Hofleverancier

Bedrijven

NAARDEN - Volvo Buitenweg heeft vrijdagavond in De Tinfabriek het koninklijke predicaat Hofleverancier ontvangen.

“We zijn ontzettend trots dat we dit unieke predicaat van Hofleverancier hebben gekregen omdat we 125 jaar bestaan”, vertelt directeur Willem Jan van den Burg.

Predicaat

Het predicaat werd uitgereikt door Arthur van Dijk, Commissaris van de Koning, samen met de burgemeester van Hilversum, Pieter Broertjes, Han ter Heegde, burgemeester van Gooise Meren, en Mark Roëll die burgemeester van Baarn is. “We wilden het groots vieren maar door de coronamaatregelen kon dat helaas niet. Er waren nu ongeveer dertig mensen aanwezig waaronder een aantal directieleden van Volvo Nederland. Wat we wel erg jammer vonden, is dat ons personeel en klanten er niet bij konden zijn. Daarom willen we het jubileum op 23 april 2021 met iedereen echt gaan vieren samen met muziek en leuke activiteiten. Dit is dan ook de laatste dag van ons 125 jaar bestaan.”

Rijtuigenfabriek

Volvo Buitenweg is in 1895 opgericht door Jan en Stephanus Buitenweg als rijtuigenfabriek in De Bilt. “Het predicaat hebben we ruim een jaar geleden zelf aangevraagd bij de gemeente Hilversum. Je kunt het predicaat krijgen als je een bijzonder jubileum hebt zoals een het 100 of 125-jarig bestaan van een bedrijf. Als je in aanmerking wilt komen voor het predicaat, krijg je eerst een strenge selectie. Er wordt gekeken naar de geschiedenis van het bedrijf, of je bedrijf betrouwbaar is, financieel alles op orde hebt en dat je omgang met je medewerkers en klanten goed is.”

Persoonlijke wapen

De Commissaris van de Koning heeft het dossier opgestuurd naar Koning Willem-Alexander. “De Koning mag dan zelf beslissen of je wel of geen predicaat krijgt want het is zijn persoonlijke wapen die we nu mogen gebruiken. Het schild met het wapen erop krijgt in Hilversum en Naarden een hele mooie plek zodat iedereen kan zien hoe geweldig we het vinden dat we dit hebben ontvangen.”

Familie Buitenweg

Willem Jan heeft samen met zijn vrouw Tineke het bedrijf in 2003 overgenomen. “De panden in Hilversum en Baarn waren toen nog van de familie Buitenweg. We wilden die naam houden want het is uniek dat een bedrijf, dat ooit begonnen is met mobiliteit in de vorm van koetsen, nog steeds bestaat. Het bedrijf in Baarn, onder de naam Parkgarage, was de eerste Volvo-dealer van Nederland. In de jaren zeventig is Buitenweg naar Hilversum verhuisd en heeft de familie toen Parkgarage in Baarn en Huizen overgenomen en de Wilhelminagarage in Naarden en dat allemaal samengevoegd onder de naam Volvo Buitenweg.”

Vestiging Baarn gaat dicht

“We hebben wel een moeilijk besluit moeten nemen want de vestiging in Baarn gaat op zondag 15 november dicht. De medewerkers gaan verder in de andere vestigingen. Met Volvo Buitenweg in Naarden en Hilversum kunnen we ons beter richten op de toekomst van auto’s.”

Meer informatie over Volvo Buitenweg staat op www.buitenweg.nl.

Uit de krant