[Advertorial] Medische Thermografie voor borstgezondheid nu ook in Bussum
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Marike Westra: "We kijken met de ultragevoelige infraroodcamera naar de verschillen in temperatuur."
Marike Westra: "We kijken met de ultragevoelige infraroodcamera naar de verschillen in temperatuur." (Foto: Jessica de Jong)
Advertorial

Medische Thermografie voor borstgezondheid nu ook in Bussum

  Bedrijven

BUSSUM Drs. Marike Westra is eigenaresse van de praktijk Sielesâlt. Hier houdt ze zich, samen met zakelijk partner drs. Claudia Faber-Botermans, bezig met leefstijl en geneeskunde. Ze bieden hele diverse therapieën aan en schuwen het niet om hierin een voortrekkersrol te spelen. Deze maand starten ze met - de in Amerika al meer bekende - Medische Thermografie.

Marike vertelt dat zij erg enthousiast is over deze methode, waarbij thermografische beelden worden gemaakt van de temperatuurverschillen aan de huid. "Wij houden ons bezig met leefstijlgeneeskunde en proberen waar mogelijk aan preventie te doen. We leggen de komende tijd de nadruk op borstgezondheid."

Borstkanker
Het onderwerp spreekt Marike erg aan, omdat er bij haar 8 jaar geleden borstkanker werd geconstateerd. "Ik was pas 36 jaar, had twee kleine kinderen die ik als alleenstaande moeder groot moest brengen. Ik bemerkte een harde knobbel in mijn borst die maar niet wegging en bezocht daarom de huisarts. Al snel bleek dat ik borstkanker had en dat ik geopereerd moest worden."

Voor Joke
Marike beleefde een heftige tijd waarbij ze zeer geconfronteerd werd met haar lijf, haar leven, de dood. Ook haar dierbare vriendin Joke bleek op dat moment borstkanker te hebben. "Ik ben er nog, mijn borsten ook en het gaat goed. Mijn tumor is verwijderd en niet teruggekomen, ik hoef ook geen controles meer. Joke is ondanks al haar behandelingen en vechtlust eind 2014 gestorven aan uitgezaaide borstkanker. Ze heeft mij op haar sterfbed haar verloskundigentas gegeven met al haar boeken en kennis die ze had verzameld over kanker. Ze drukte mij op het hart dat er met preventie nog heel veel winst te halen valt.

Groene Zuster
Toen via Francine van Broekhoven van de Groene Zuster de Medische Thermografie en borstgezondheid op ons pad kwamen, waren wij direct om: dit moest zo zijn; hier wilden we mee gaan werken in onze praktijk. Als we ook maar één vrouw het lot van Joke kunnen besparen is het allemaal de moeite waard geweest."

Meer inzicht
Marike denkt dat er veel vraag is naar de thermografie. "Je krijgt vanaf je 50ste een oproep voor een mammografie (een röntgenfoto van de borsten). Vrouwen, welke bijvoorbeeld pijnlijke borsten of vragen hebben over hun borstgezondheid, kunnen middels een borst thermogram al eerder meer inzicht krijgen."

Temperatuur
Ze legt uit dat Thermografie geen tumoren detecteert. "We kijken met de ultragevoelige infraroodcamera naar de verschillen in temperatuur aan de oppervlakte van de huid. Als er processen in het lichaam bezig zijn, dan komt er een herverdeling van de bloedtoevoer. En dat zie je aan de warmte- of koudeverschillen in de huid. De beelden worden verstuurd naar Amerika en daar beoordeeld door een specialistisch team. Het rapport geeft aan in hoeverre er reden is voor zorg. Thermografie is dus nooit een vervanging van een mammografie.

Tips
Verder geven wij preventieve tips op het gebied van leefstijl en ook: bewaar geen mobieltje in je bh, laat je borsten vrij bewegen door 's avonds en 's nachts je bh uit te trekken en zorg dat de bh goed past."

Informatiedag
Vrijdag 8 maart heeft Sielesâlt -Lindelaan 4 in Bussum - een informatiedag over de medische thermografie. Meer info op www.sielesalt.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>