Afbeelding
De Tinfabriek.

'Tinfabriek is duurzaam verbouwd met een bijzondere industriële uitstraling'

Bedrijven

NAARDEN De kenmerkende rode schoorsteen, gevels en gewelfde daken zijn behouden gebleven. In de oude Tinfabriek zelf is alles ingrijpend verbouwd op een duurzame manier. De Tinfabriek opent dit weekend officieel haar deuren zodat iedereen een kijkje kan nemen in het bijzondere gebouw. In het pand zitten twee bedrijven: Volvo Buitenweg en Meettin.

"Het streven was om de voormalige fabriek uit 1956 duurzaam te verbouwen", aldus Valentijn van der Burg van Meettin. "En dat is na 2,5 jaar gelukt. De Tinfabriek behoort nu tot de top dertig van meest duurzame bestaande gebouwen van Nederland en daarvoor ontvangen wij het internationale keurmerk BREEAM in-use Excellent. Het was voor ons goedkoper en makkelijker geweest om het pand te slopen, maar dan verlies je zo veel karakter dat we dat niet eens hebben overwogen. De Tinfabriek hoort bij Naarden en dan natuurlijk vooral de rode karakteristieke schoorsteen die van veel kanten is te zien. De fabriek heeft nu de bijzondere industriële sfeer die bij het unieke pand past."

Natuurlijke materialen 

Mark van der Meulen, manager van Volvo Buitenweg, vertelt dat voor de inrichting van het pand veel natuurlijke materialen zijn gebruikt. "Zoals bijvoorbeeld het staal dat we door het hele pand hebben gebruikt voor de inrichting. Het staal heeft geen coating, maar alleen een laagje olie, dus is duurzaam." Op de geïsoleerde daken zijn zonnepanelen geplaatst, de verwarming en koeling gaat via lucht- en warmtepompen om zo weinig mogelijk gas te gebruiken en in de fabriekshal staan hightech transparante puien met HR++-glas. "Er is heel bewust nagedacht hoe we het op een zo duurzaam mogelijke manier konden verbouwen en dat is gelukt; daar zijn we dan ook heel trots op."

Lokale ondernemers

Voor de verbouwing heeft de Tinfabriek grotendeels samengewerkt met lokale ondernemers. Valentijn: "Zoals de mooie industriële inrichting die we samen hebben gedaan met Nijhoff in Baarn, Vocus Architecten uit Bussum heeft het plan ontworpen, de verbouwing is gedaan door onder andere bouwbedrijf Van den Hengel uit Soest en de stalen kozijnen zijn gemaakt door Fe-plus staal & design uit Nederhorst den Berg. Ook hebben we groot respect voor mijn ouders, Willem Jan en Tineke, die de Tinfabriek hebben gekocht en laten verbouwen. Daar heb je echt lef voor nodig, want het is niet zomaar iets om zo'n groot pand op deze manier te renoveren en met dit als resultaat."

Showroom en flekplekken

In de Tinfabriek heeft Volvo Buitenweg een mooie lichte showroom en moderne werkplaats. Het andere bedrijf, Meettin, biedt gratis flexplekken aan en er kunnen vergaderruimten en kantoren gehuurd worden. In de koffiebar kun je terecht voor ontbijt en lunch. "Vanaf 1 januari zitten in de vaste kantoorruimtes zes bedrijven. Er kunnen nog vier ruimtes gehuurd worden. Ook worden de vergaderruimtes steeds meer geboekt."

In de Tinfabriek staan op zaterdag 8 en zondag 9 december de deuren open om rond te lopen in de fabriek. Er hangen foto's van voor en na de verbouwing en er zijn verschillende presentaties. Het programma staat op www.detinfabriek.nl.

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Tuinconcert G.A. Heinze aan Googweg 8 Cultureel 1 jul, 14:12
Logo
Afbeelding
Na zomer verder met De Vinkenbaan als De Meerstroom Oranje Nassauschool sluit de komende weken goed af Algemeen 1 jul, 14:05
Afbeelding
‘De schilders van de Vechtstreek’, uitgebreid overzicht van kunstwerken Algemeen 1 jul, 09:52
Logo
Afbeelding
D66 Gooise Meren is laaiend enthousiast over het plan Jongeren willen graag hangplek op skateveldje naast sportvelden Algemeen 1 jul, 09:00
Afbeelding
Lees gratis BussumsNieuws Extra ter ere van de Dag van de Huis-aan-huiskrant Algemeen 1 jul, 08:00
Afbeelding
Belevenissendag voor scholieren Vitusmavo foto’s 30 jun, 16:19
Afbeelding
336 scholieren op eerste school hockeytoernooi ‘Hockey voor India’ Sport 30 jun, 15:41
Logo
Afbeelding
Drie minderjarige verdachten zitten vast voor verder onderzoek Nettorama na overval gewoon open; ‘geschrokken, maar geen gewonden’ Politie 30 jun, 12:00
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief