Alliander ontloopt boete door procedurefout provincie
De Floralaan.
De Floralaan. (Foto: Bastiaan Miché)

Alliander ontloopt boete door procedurefout provincie

  Bedrijven

BUSSUM - Energiebedrijf Alliander is bevrijd van een boete van 60.000 euro vanwege illegaal graafwerk voor het leggen van kabels. Dat heeft de Raad van State beslist.

De boete van de provincie volgde nadat dochterbedrijf Liander graafwerk in mogelijk vervuilde bodem verrichtte zonder voorafgaande toestemming. Dat gebeurde bij locaties aan de Floralaan in Hilversum en de Vaartweg in Bussum.

De provincie maakte een procedurefout door de boete te richten aan moedermaatschappij Alliander. Dit bedrijf zit weliswaar op hetzelfde adres als Liander, maar de advocaat van Alliander zegt te zijn overvallen door de boete. Om een boete op te kunnen leggen, moet eerst een waarschuwing in de vorm van een dwangsom worden gegeven. Liander had die wel eerder gekregen, maar Alliander niet, althans niet aan Alliander geadresseerd.

De provincie probeerde zijn zaak nog te redden door te wijzen op de nauwe banden tussen dochter- en moederbedrijf. Maar daar heeft de Raad van State geen boodschap aan. De bedrijven zijn volgens de Raad voldoende onderscheiden van elkaar. De provincie had de boete beter moeten adresseren. Nu dat niet is gebeurd, is de boete voor Alliander van tafel.

De provincie heeft dit geschil nu wel verloren, maar daarmee is de zaak niet afgedaan. De provincie heeft al aangekondigd dat de procedurefout wordt hersteld. Overtreder Liander wordt alsnog op de juiste wijze aangepakt.

Meer berichten