Centra moeten met 'stadsfonds' meer op de kaart worden gezet
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Het kan klein zijn, zoals een draaimolen, maar ook een groter evenement. Er moet meer reuring komen in de centra van de gemeente.
Het kan klein zijn, zoals een draaimolen, maar ook een groter evenement. Er moet meer reuring komen in de centra van de gemeente. (Foto: Bob Awick)

Centra moeten met 'stadsfonds' meer op de kaart worden gezet

  Bedrijven

GOOISE MEREN - Er moet een stads- of ondernemersfonds komen voor de Gooise Meren waarmee er geld kan komen om per kern voor meer 'reuring' te zorgen. Dat plan hebben de ondernemersverenigingen.

Met een stads- of ondernemersfonds kan van alles worden geregeld voor de centra van de kernen. Gedacht kan worden aan evenementen, maar ook aan de feestverlichting rond de kerstdagen. Nu wordt dat allemaal per kern nog apart geregeld.

Van alle kernen loopt het oude ondernemersfonds van Bussum nu nog het best. Dat fonds wordt gevuld door de ondernemers zelf. "Het systeem eromheen functioneert goed, maar het fonds verdient een vernieuwing. Een fonds dat weer bestand is tegen de toekomst, de komende zes jaar", vertelt Brigitta Boonacker van de Ondernemersvereniging Gooise Meren (OVGM) aan de leden. Ook Naarden heeft het een en ander geregeld. De ondernemers van Naarden Vesting hebben een eigen ondernemersvereniging, de Ondernemersvereniging Naarden Vesting (OVNV). De Naarder ondernemers buiten de vesting regelen hun zaken onderling. Muiden en Muiderberg hadden ook een ondernemersfonds. Dat werd gevuld met opbrengsten van de onroerendezaakbelasting, maar dat bleek na de fusie niet meer mogelijk. Het fonds wordt niet meer gevuld en is nagenoeg leeg.

Er moeten dus oplossingen komen.  "Gelijke monniken gelijke kappen: het kan niet zo zijn dat in de ene kern de gemeente zaken betaalt, daar waar in de andere kern de ondernemers dit moeten betalen", aldus Boonacker.

Eerst op zoek naar draagvlak
En omdat het dus ook voor Bussum, Muiden en Muiderberg beter kan, wordt er gekeken naar het opzetten van een overkoepelend stads- of ondernemersfonds. De ondernemersverenigingen hebben samen een stuurgroep gevormd. Ze hebben een ervaren bureau gevraagd om onderzoek te doen naar een nieuw ondernemersfonds. Er moet gekeken worden naar het draagvlak daarvoor, maar ook naar hoe het ondernemersfonds gefinancierd kan worden. Dat zou kunnen met reclamebelasting, de afdracht van een percentage van het bedrag dat ondernemers aan ozb betalen of met een 'bedrijveninvesteringszone'. Er wordt ook nog gekeken naar de rol van andere belanghebbenden. De OVGM meent dat het zorgen voor 'reuring' in een kern niet geheel financieel op het conto van de ondernemers geschreven kan worden.

Het onderzoek naar het fonds moet snel van start gaan.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221893&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221894&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bussumsnieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=140" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>