Ambachtelijk gemaakt ijs met minder toegevoegde suikers.
Ambachtelijk gemaakt ijs met minder toegevoegde suikers. Foto: Bob Awick
Advertorial

IJs eten bij IJssalon Irene is een feestje

Ingezonden

BUSSUM - De deuren staan wagenwijd open bij IJssalon Irene aan de Kerkstraat 15. Niet alleen omdat het de afgelopen week zo mooi weer was, maar de nieuwe eigenaar Adriaan Ribbeling heeft gastheerschap en klantvriendelijkheid hoog in het vaandel staan. "IJs eten is een feestje."

Hij heeft even tijd om te gaan zitten en 'zijn verhaal' te doen. Het is doorlopend druk en hoewel hij de ijssalon in de zomer van vorig jaar overnam, voelt het nog wel als een opstartfase. "We zijn een ploeg aan het bouwen van medewerkers die vrolijk en professioneel zijn. Als je hier achter de toonbank staat ben je ook verantwoordelijk voor het feestje." Een ander punt zijn de ingrediënten. "In een groot deel van het ijs, en dan met name het sorbetijs, zit gemiddeld 60% minder toegevoegde suikers. IJs is bovendien een traktatie die voor iedereen bereikbaar is, dat maakt het ook een feestje."

Adriaan lacht als hij zegt dat het met een ijssalon erbij hard werken is. "Ik was advocaat en dacht altijd dat ik toen hard werkte." Ondertussen houdt hij scherp in de gaten wat er op de vloert gebeurt en de medewerkster die hem om advies komt vragen krijgt ook alle aandacht. "Zo wil ik ook met mijn gasten omgaan", reageert Adriaan. Maar hoe beland je nou van de rechtszaal in een ijssalon? Ten eerste wilde Adriaan iets met zijn handen gaan doen en zijn geld niet meer met 'zijn hoofd' verdienen en ten tweede stond hij altijd al graag in de keuken. "Ik heb altijd gekookt met de kinderen van mijn broer en we maakten ook ijs. We probeerden allerlei combinaties van smaken uit." Soms bleek het een schot in de roos, zoals de smaak Myrthe, genoemd naar het nichtje dat de smaak bedacht. "De smaak van Myrthe was zo goed dat ik dacht: dit kan ik gaan verkopen." Overigens, de ijssalon is dan wel een heel nieuw speelveld voor Adriaan, ijs maken en verkopen niet. Hij maakt al jaren ijs voor de horeca en heeft een hele schare vaste klanten. Op 30 april 2012, tijdens de laatste Koninginnedag, verkocht hij zijn eerste ijsjes: de Beatrix. Een oranje ijsje met sinaasappel, mango en aardbei. Bij toeval ontstaan: het waren de 'restjes' fruit. Vanaf dit jaar gaat die smaak door het leven als Oranje-ijsje. Irene is ook het hele jaar open. De echte, lichte en sprankelende zomerse smaken worden in de winter verruild voor meer nootachtige smaken. Volgend seizoen wil Adriaan ook ijs thuis gaan bezorgen. Dat was hij al eerder van plan, maar het kost allemaal iets meer tijd dan verwacht en hij gaat, net als bij zijn ijs, voor kwaliteit.

Uit de krant