Restaurant Okydo is gevestigd aan de Stationsweg 20 in Bussum.
Restaurant Okydo is gevestigd aan de Stationsweg 20 in Bussum. Foto: Bob Awick
Advertorial

Restaurant Okydo: een Aziatische oase in Bussum

Ingezonden

BUSSUM - Na acht jaar ervaring in de horeca durfde Kydo Dinh de stap wel te wagen. Begin dit jaar opende hij zijn eigen restaurant: Okydo. De in Amsterdam wonende jonge ondernemer koos voor Bussum omdat dat dorp een bijzonder plekje in zijn hart heeft. Op de kaart staan fusion-, Japanse en Vietnamese gerechten.

"Bussum is zo speciaal omdat het de eerste plek in Nederland was waar mijn vader na zijn vlucht uit Vietnam heeft gewoond", vertelt de 25-jarige Kydo. Hij is zelf in Zwolle geboren en werkt al sinds zijn veertiende in de horeca: van afwashulp en teamleider bediening tot floormanager, chef en souschef. Vaak werd hij door de restauranteigenaren op sleeptouw genomen. Er ontstonden vriendschappen en hij werd vaak betrokken bij het reilen en zeilen van de restaurants. Zo deed hij in een korte tijd veel extra ervaring op. En als hij nog 'wijsheid' nodig heeft dan raadpleegt hij zijn familie in Azië, die daar meerdere restaurants bezit. Ook in zijn eigen restaurant pakt Kydo alles aan. Als het druk is in de keuken springt hij daar bij en schuift de tweede 'sushi-kok' door naar de sushi-keuken. En vervolgens springt hij weer bij in de bediening. Hij is de eigenaar, maar ook een soort eindredacteur.

In totaal werken er zo'n vijftien man in het restaurant aan de Stationsweg. Als je hem naar zijn droom vraagt, reageert hij verrassend. "Ik heb wel dromen: een tweede restaurant, een bar en op lange termijn de aantrekkelijkheid van Bussum vergroten. Maar mijn eerste prioriteit is dat ik mijn personeel iets kan meegeven in het leven. Ze zijn nog jong en ik weet uit ervaring - ik studeerde op die leeftijd bedrijfskunde in Leeuwarde - dat je juist in die levensfase als persoon verder groeit. En door ook een fijne werkplek voor ze te creëren, maak ik mijn werknemers blij en dan zijn ook mijn gasten blij." Voor Kydo is dat een van de belangrijkste sleutels tot succes en hij wil dan ook zo snel mogelijk het imago van het vorige restaurant op die plek van zich afschudden. Tot slot vertelt Kydo nog een leuke anekdote over de naam van het restaurant. Okydo komt uit het Japanse en Vietnamese alfabet en het lijkt een woordspeling op zijn naam. Maar het is inmiddels ook een leuk woordgrapje geworden onder zijn personeel, dat het verbasterd heeft tot het Nederlandse 'okido'. Gezien de ambities van Kydo had hij wellicht geen betere naam kunnen kiezen.

Restaurant Okydo is gevestigd aan de Stationsweg 20 en is geopend van dinsdag t/m zondag.

Uit de krant