Foto Bob Awick
Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

Eerste coalitiegesprekken van start

Politiek

GOOISE MEREN Het staat niet zomaar vast dat de zittende coalitie van VVD, D66, CDA en GroenLinks ook de komende vier jaar gewoon doorgaat. Er worden met alle gekozen politieke partijen gesprekken gevoerd.

De gesprekken worden gevoerd door de Papendrechtse wethouder Anouk van Eekelen. De Wassenaarse werd maandag door de VVD, die de verkiezingen met zeven zetels won, naar voren geschoven als informateur. Van Eekelen heeft als opdracht gekregen de mogelijkheden te onderzoeken tot de vorming van een stabiele coalitie met een werkbare meerderheid die recht doet aan de verkiezingsuitslag.

De zittende coalitie heeft nog steeds een meerderheid, maar alleen al om twee redenen is het niet meer dan logisch dat alle partijen worden gevraagd voor een gesprek. De eerste: de meerderheid die het college met zeventien zetels nu heeft, is wel erg krap. De tweede: de grote winst van de lokale partijen Hart voor BNM en het Goois Democratisch Plaform (GDP) valt niet te negeren.

De afspraken voor de gesprekken staan gepland. Er wordt met de partijen eerst gekeken naar overeenkomsten en verschillen op hoofdlijnen en breekpunten. Daarnaast zal gevraagd worden naar de coalitievoorkeuren van de partijen zelf. Na de paasdagen doet Van Eekelen verslag en kan er onderhandeld worden.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant