Foto Bob Awick
Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

Hart voor BNM en GDP: aangenaam verrast, maar gaan ze mee regeren?

Politiek

GOOISE MEREN - Lachende gezichten en volop gejuich. De verkiezingsuitslag van woensdagavond zorgde voor een jubelstemming onder de leden van Hart voor BNM en Goois Democratisch Platform (GDP). Ze bleken de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen en waren met vier zetels aangenaam verrast. 

Voor Hart voor BNM was de verkiezingswinst vooral een comeback. "We hebben even een wat mindere tijd gehad, maar we zijn weer terug. Ik ben trots op het team, er is goed campagne gevoerd", reageert Hart voor BNM-lijsttrekker Marieke Munneke Smeets. Haar partij staat klaar om mee te regeren. "We zijn klaar voor bestuurlijke verantwoordelijkheid, maar de VVD is de grootste, die zou het voortouw moeten nemen."

Met vier zetels komt ook de GDP met een flinke vertegenwoordiging in de gemeenteraad binnen. De nieuwe partij zat weliswaar al met drie zetels in de raad de laatste tijd, maar ziet de vier zetels wel als nieuw. "Van nul naar vier zetels, ik kan er bijna niet bij", reageert partijoprichter Jelmer Kruyt.

Of de GDP ook mee kan gaan doen met de vorming van een coalitie is echter nog maar de vraag. Twee van de vier raadsleden van de GDP zijn oud-VVD'ers, die - op z'n zachtst gezegd - niet in goede harmonie zijn vertrokken bij de partij. "We hebben al eerder aangegeven dat we bestuurlijke verantwoordelijkheid willen. Maar de VVD is de grootste partij en ik heb in de wandelgangen al gehoord dat ze ons willen uitsluiten van de coalitieonderhandelingen", zegt Kruyt. Toch zegt hij zeker open te staan voor een goed gesprek met zijn voormalige partij. 

Uit de krant