Aan het verkiezingsdebat deden 200 leerlingen mee uit 4 havo en 4 vwo.
Aan het verkiezingsdebat deden 200 leerlingen mee uit 4 havo en 4 vwo. Foto: Bob Awick

Verkiezingsdebat op het Goois Lyceum met burgemeester en vijf jonge politici

Algemeen

BUSSUM - Op het Goois Lyceum was dinsdag een verkiezingsdebat met burgemeester Han ter Heegde, vijf jonge politici en 200 leerlingen uit havo-4 en vwo-4.

De politici waren Niek Bakker van SGP-jongeren, Berend van den Bosch van JOVD, Julia Smit van GroenLinks, Bart van Holsteijn van Rood en Remco Vonk van de Jonge Democraten. De burgemeester had de leiding over het debat die uit zeven stellingen bestond.

"Wij zijn hier vandaag omdat er morgen gemeenteraadsverkiezingen zijn. In veel landen wordt al jarenlang gestreden om het kiesrecht voor een democratische rechtstaat. In Nederland hebben we dit recht al bijna 200 jaar en we vinden het heel normaal dat we kunnen stemmen. Maar dat is dus niet zo en we moeten het stemrecht dan ook echt koesteren. We zijn verantwoordelijk voor onze democratie en rechtstaat en als je die verantwoordelijkheid accepteert, moet je ook gaan stemmen. Over een paar jaar gaan jullie ook stemmen en ik zeg jullie met nadruk: doe dat ook." Na de inleiding stelden de politici zich voor en vertelden waar hun partij voor staat.

Het debat begon met de stelling: 'Als je om de planeet geeft, eet je vegetarisch'. De leerlingen konden hun stem uitbrengen via hun telefoon. Van de leerlingen waren 36 het eens en 130 oneens. Na deze uitkomst kregen de politici het woord om uit te leggen hoe hun partij over deze stelling dacht en om leerlingen op een andere gedachte te brengen. Ook konden leerlingen via een microfoon reageren op de stelling. Berend laat weten dat hij het eens is met de stelling omdat veranderingen altijd bij jezelf beginnen. "Door vegetarisch te eten laat je zien dat je om de planeet geeft en het milieu helpt." Julia denkt daar anders over. "Als je vlees eet, wil dat niet zeggen dat je niet om de planeet geeft. Om bijvoorbeeld avocado's naar Nederland te vervoeren, heb je vliegtuigen nodig en dat is ook niet goed voor de planeet." Vanuit de zaal waren er geen vragen, dus stelde de burgemeester voor om opnieuw te stemmen door middel van een hand opsteken. "De verschuiving is niet groot. Drie leerlingen gingen van eens naar oneens. Toch vind ik het een goed teken dat na een discussie de leerlingen vatbaar zijn voor een andere mening", aldus Ter Heegde.

Tijdens het debat werden alle stellingen zo besproken, ook de stelling 'Roken in het openbaar moet verboden worden'. Van de leerlingen was 68 het eens en 92 oneens. De derde stelling was: 'Artiesten die vrouwonvriendelijke uitspraken doen, moeten worden geboycot'. Daar waren 48 leerlingen het mee eens en 83 oneens. 'Genderneutrale wc's horen thuis op elke school'. Van de leerlingen waren 33 het eens en 97 oneens. De volgende stelling was: 'Energiedrankjes moeten verboden worden voor jongeren onder de 18'. 120 leerlingen waren tegen deze stelling, 18 waren het wel eens. 83 leerlingen waren het eens met de stelling 'Bijles moet gratis worden voor alle middelbare scholieren' tegenover 29 oneens. De laatste stelling was: 'Het gebruik van smartphones op de fiets moet verboden worden'. Van de leerlingen waren er 38 eens en 75 oneens.

Sommige leerlingen lieten aan het eind van het debat weten dat ze door de uitleg van de politici op andere gedachten waren gekomen en veel leerlingen vonden het verkiezingsdebat heel leuk en inspirerend.

Scholierenverkiezingen

Ook konden leerlingen van de bovenbouw stemmen. Met een stel enthousiaste leerlingen werd een heus stemlokaal gereed gemaakt. In vier stemhokjes konden de leerlingen hun stem uitbrengen. 

D66 kreeg de meeste stemmen namelijk 145, gevolgd door GroenLinks met 120 stemmen. 87 Leerlingen stemden op de VVD, Partij voor de Dieren kreeg 34 stemmen, Forum voor Democratie 23 en lokale partijen 20 stemmen. PVV en 50PLUS kregen allebei 16 stemmen, DENK 15, PvdA 13, CDA 11, SGP 7, Christen Unie 6 en de SP 5 stemmen. 

Het opkomstpercentage lag op 96,7 procent. Van de 639 bovenbouwleerlingen hebben er 518 gestemd. 

Uit de krant