Stefanie en Samantha zijn net terug van hun dienst.
Stefanie en Samantha zijn net terug van hun dienst. Foto: Yvette de Vries

Vrouwen met mannenberoepen: 'We willen geen voorkeursbehandeling'

Mensen

GOOISE MEREN - Het is vandaag 8 maart en dat betekent Internationale Vrouwendag. De dag waarop wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor de positie van de vrouw. De gemeente Gooise Meren blijkt heel wat vrouwen te hebben die traditionele mannenberoepen uitvoeren. 

De afgelopen weken portretteerde deze krant al vele vrouwen met mannenberoepen: meubelmakers en deze week vuilnismannen. Of nou ja, vuilnisvrouwen, dus eigenlijk: Samantha en Stefanie. 

Ze zijn met weinig, vijf dames in totaal, maar tussen al die mannen staan de vrouwen van de vuilnisophaal stevig hun mannetje. Stefanie heeft onlangs haar groot rijbewijs gehaald en mag nu, naast het legen van de containers, ook regelmatig achter het stuur kruipen. Samantha combineert die twee activiteiten al zo'n vijftien jaar en allebei hebben ze een voorkeur om achter de wagen te lopen. 'Belader' heet dat in vakjargon.

De reacties die ze op straat van de mensen krijgen, zijn eigenlijk alleen maar positief. Van 'goed bezig' en 'top dat je dit doet' tot 'wat stoer' en 'jeetje, zo'n poppetje achter zo'n grote auto'. Stefanie: "De mensen herkennen je en groeten je ook." De meiden vinden die reacties leuk en moeten er soms ook wel om lachen. "Het is mijn beroep", aldus Stefanie. Samantha: "Het is het werk waar je voor hebt gekozen." Ook hun vrienden en familie vinden het leuk dat ze dit werk doen.

Op een voorkeursbehandeling door hun mannelijke collega's zitten ze dan ook niet te wachten.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant