Coffeeshop De Piramide aan de Kapelstraat.
Coffeeshop De Piramide aan de Kapelstraat. Foto: Jessica de Jong
Video

Burgemeester: nog geen reden tot zorgen over Piramide

Politiek

BUSSUM - Dat het achter de schermen zou rommelen bij coffeeshop Piramide is voor burgemeester Han ter Heegde nog geen reden tot zorg. Dat laat de burgemeester desgevraagd weten.

Afgelopen week luidde een oud-penningmeester van de Bussumse coffeeshop de noodklok en stuurde een brandbrief naar de burgemeester, de wethouder en de gemeenteraad. Volgens de oud-bestuurder neemt de kans dat er gefraudeerd wordt bij de coffeeshop toe, omdat er steeds meer geld in omgaat zonder dat er overal bonnetjes van zijn.

Probleem door wet
Volgens burgemeester Ter Heegde heeft dat deels te maken met de wetgeving rond coffeeshops. "We hebben met z'n allen afgesproken dat de verkoop van softdrugs aan de voorkant gedoogd wordt, maar de aanvoer van de drugs aan de achterkant niet. Dat maakt het vanzelfsprekend schimmig. Het is dan ook niet gek dat er niet overal bonnetjes van zijn", stelt de burgemeester. "Maar dat neemt niet weg dat we goed kijken naar waar het bij de coffeeshop nu precies fout gaat en wat de zorgen zijn. We hebben daar als gemeente niet direct een rol in, maar we kijken wel waar we eventueel zouden kunnen helpen. Verder is dit een interne zaak voor de coffeeshop en de beherende stichting."

Verder geen problemen
De burgemeester benadrukt verder dat het goed gaat met de coffeeshop. "De coffeeshop wordt met regelmaat gecontroleerd. Er wordt vooral gelet of de veiligheid en de volksgezondheid niet in het gedrang zijn. Daar is geen sprake van. De veiligheid is op orde. Afgaande op de politierapporten gaat het de laatste jaren goed. Er zijn geen ongeregeldheden. De GGD controleert daarnaast of er kwalitatief goede drugs verkocht worden, die niet gevaarlijk zijn. Ook dat gaat allemaal goed."
Toch houdt Ter Heegde de zaak scherp in de gaten. "Het moet natuurlijk niet zo zijn dat de problemen achter de schermen ervoor zorgen dat de coffeeshop daar aan de voorkant onder lijdt. Dat de 'output' verslechtert, zeg maar. Dat moeten we te allen tijde voorkomen. Daarom blijven we de zaak erg kritisch volgen de komende tijd."

Uit de krant