Blijdschap onder de betrokkenen van de archieven.
Blijdschap onder de betrokkenen van de archieven. Foto: Bob Awick

Toekomst archieven veiliggesteld

Kunst & cultuur

GOOISE MEREN - Vlak voordat het nieuwe jaar aanbreekt, is er dan toch een aankondiging van een fusie in de regio. Het gaat om het samengaan van de archiefdiensten in de Gooi en Vechtstreek. Met het samenvoegen van het Streekarchief in Hilversum en het Gemeentearchief in Gooise Meren moet een robuustere organisatie ontstaan en besparen de gemeenten de nodige euro’s.

Helemaal zeker is deze fusie nog niet. Het laatste woord is aan de gemeenteraden van Hilversum en Gooise Meren. Begin 2018 moeten zij er een definitieve klap op geven. In april hebben de colleges van burgemeester en wethouders besloten een onderzoek uit te voeren naar een mogelijke fusie van de archiefdiensten van Gooise Meren en Huizen en Hilversum. Samenvoegen blijkt zo’n acht maanden later toch echt een goed idee.

Beide archieven bundelen moet ervoor zorgen dat de archieforganisatie klaar is voor de toekomst en tegemoetkomt aan de wettelijke verplichtingen die gelden voor archieven. Dit geldt vooral voor digitalisering en de digitale ontsluiting. Om aan die eisen te kunnen voldoen, is het noodzakelijk flink te investeren in de archieven. De gedachte is dat de gemeenten dat beter samen kunnen doen dan onafhankelijk van elkaar.

"Een gefuseerd archief kan beter invulling geven aan de unieke mogelijkheid de geschiedenis van de regio te ontsluiten, te reconstrueren en uit te dragen", stelt Mirjam van Meerten, wethouder van Gooise Meren. "Door de archieven samen te voegen ontstaat een completer historisch beeld van de regio Gooi en Vechtstreek."

Uit de krant