Rina Wiggerts en Caroline Blokker in de Majellakapel.
Rina Wiggerts en Caroline Blokker in de Majellakapel. Foto: Bob Awick

Een lichtje ontsteken om samen even stil te staan bij overleden kinderen

Algemeen

BUSSUM - Voor ouders is er waarschijnlijk niets ergers dan het verlies van een kind. Of het nu kort of lang geleden was, hoe oud het kindje ook was. Op 10 december worden zij herdacht tijdens WereldLichtjesdag.

Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Maar wat velen wel hetzelfde ervaren is dat de maand december extra zwaar is. Het gemis in de donkere dagen waarin ook nog zo veel feest wordt gevierd. En precies tussen Sinterklaas en kerst is daar dan Wereldlichtjesdag op 10 december. Een lichtje in de duisternis.

Troost
Rina Wiggerts uit Hilversum en Caroline Blokker uit Bussum hebben beiden een kindje verloren. "Wereldlichtjesdag biedt een stuk troost en je ervaart veel herkenning. We delen samen warmte en liefde voor de kinderen. Het is ook heel fijn dat het op zondag 10 december is. Het is letterlijk een lichtpuntje tussen de donkere dagen. De dag is bewust gekozen want je hoort van iedereen dat het gemis extra is rondom de kerst", vertellen de dames eensgezind.

Herdenking
De herdenking is overigens niet religieus. Hans Scheerder, uitvaartondernemer, is de ceremoniemeester. We hebben muziek van Paul Snoek (zang) en Yolanthe Cornelisse op harp. Ik speel zelf ook een stuk op piano en Rina draagt een gedicht voor."

"Om 19.00 uur ontsteken we de kaarsen. Een kaars voor ieder kind. Er wordt bij gezegd voor wie de kaars wordt gebrand en als de ouders het willen kan er iets meer verteld worden. De herdenking is voor alle kinderen. Niet alleen voor kinderen die in de buik zijn overleden. Het is voor alle kinderen. Ongeacht hoe oud ze zijn geworden of hoe ze zijn gestorven", zegt Caroline.

Majellakapel
Wereldlichtjesdag is op zondag vanaf 18.30 uur in de Majellakapel in Bussum. Een bijdrage is meer dan welkom. Informatie staat op www.wereldlichtjesdag.nl.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant